Ārlietu ministrija: Latvija turpinās atbalstīt cīņu par brīvu un demokrātisku Baltkrieviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere Svjatlana Cihanouska atbild uz žunālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Ministru kabinetā.
Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere Svjatlana Cihanouska atbild uz žunālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Ministru kabinetā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvija turpinās atbalstīt Baltkrievijas opozīciju cīņā par brīvu un demokrātisku Baltkrieviju, pirmdien, 27. novembrī, tiekoties ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku, pauda Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs.

Ārlietu ministrija (ĀM) informēja, ka Pelšs šodien tikās ar Cihanousku, kuras laikā tika pārrunāta aktuālā situācija Baltkrievijā, īpaši režīma represijas pret pilsoniskās sabiedrības aktīvistiem un demokrātisko opozīciju.

Pelšs pauda solidaritāti baltkrievu politieslodzītajiem un uzsvēra nemainīgu Latvijas atbalstu Baltkrievijas opozīcijas centieniem par brīvu un demokrātisku Baltkrieviju, nosodot Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīma pieaugošās represijas pret pilsonisko sabiedrību. Baltkrievijā joprojām atrodas 1500 politieslodzīto. 

Cihanouska aicināja Eiropas Savienības (ES) valstis rast risinājumus ceļošanas un citu juridisko dokumentu pagarināšanai un izsniegšanai baltkrieviem. Situācija trimdā dzīvojošajiem ir sarežģījušies, ņemot vērā Lukašenko lēmumu apturēt Baltkrievijas pilsoņu ceļošanas dokumentu atjaunošanu un dokumentu legalizāciju Baltkrievijas vēstniecības un konsulātos.

Tikšanas laikā sarunas partneri pārrunāja tiesiskos mehānismus Baltkrievijas režīma saukšanai pie starptautiskās atbildības par pastrādātajiem noziegumiem: represijām, hibrīduzbrukumiem ES valstu robežām, kā arī līdzdalību Ukrainas bērnu deportācijās no Krievijas okupētajiem Ukrainas reģioniem uz Krieviju un Baltkrieviju. Cihanouska informēja par priekšlikumiem sankciju mehānisma stiprināšanai, aicinot ES turpināt uzturēt spiedienu uz Lukašenko režīmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu