Strīds par Partenona skulptūrām izjauc Lielbritānijas un Grieķijas premjeru tikšanos

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks. Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks neilgi pirms otrdien Londonā plānotās tikšanās ar Grieķijas premjerministru Kiriaku Micotaki to atcēlis, valstu starpā nerimstot strīdam ap Partenona skulptūrām, kas 19.gadsimta sākumā tika izvestas uz Lielbritāniju.

"Es gribētu paust savu neapmierinātību ar Lielbritānijas premjerministra lēmumu atcelt mūsu tikšanos tikai dažas stundas pirms laika, kad tai vajadzēja notikt," žurnālistiem pirmdienas vakarā sacīja Micotakis.

Dauningstrīta pagaidām situāciju nav komentējusi.

Līderiem vajadzēja tikties sarunās otrdien dienas vidū Londonā, kur Micotakis atrodas vizītē kopš svētdienas.

Kā pirmdien sacīja Sunaka preses sekretārs, premjers neplāno veicināt Elgina marmora, kā tiek dēvētas no Grieķijas uz Lielbritāniju izvestās Partenona skulptūras, atdošanu Grieķijai.

Kā vēsta Grieķijas ziņu aģentūra ANA, atsaucoties uz avotiem Grieķijas valdībā, Sunaks bijis neapmierināts ar izteikumiem, ko grieķu kolēģis svētdien paudis intervijā raidsabiedrībai BBC.

Intervijā premjers situāciju ap Partenona skulptūrām pielīdzināja gleznai "Mona Liza", kas pārplēsta uz pusēm.

Atēnas jau kādu laiku cenšas pārliecināt Londonu, lai skulptūras tiktu nodotas Grieķijai aizdevuma līguma formā, Micotakis sacīja BBC.

19.gadsimta sākumā toreizējais britu vēstnieks Osmaņu impērijā skotu augstmanis Tomass Brūss, kas pazīstams kā sers Elgins, Atēnu skulptūras demontēja un pārveda uz Lielbritāniju.

Lai gan sers Elgins tolaik uzstāja, ka atļauju piesavināties mākslas darbus viņam devis Osmaņu impērijas sultāns, kura varā tolaik atradās mūsdienu Grieķijas teritorija, Atēnas uzskata, ka antīkās mākslas priekšmeti esot nolaupīti.

Jau skulptūru pārvietošanas laikā Elgina rīcība tika apšaubīta, un 1817.gadā mākslas darbus atpirka Lielbritānijas valdība, kas tos nodeva Britu muzejam, kur tie joprojām ir vieni no iecienītākajiem eksponātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu