Kā atrast labāko automašīnu sev? Izmanto drošu špikeri (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Jauno auto piegādes likstas daļēji ir atrisinātas, respektīvi – cilvēki savu nākamo automašīnu var saņemt bez pārlieku ilgas gaidīšanas. Tomēr daudziem tagad bremzējošāks izvēršas kāds cits process – paša automobiļa izvēle. Marku klāsts ir ļoti plašs, turklāt katram modelim ir savas priekšrocības. Daži pārdevēji cildina noteiktas modeļu īpašības, citi uzsver to stiprās puses, bet kā objektīvi izvērtēt visu un nopirkt automašīnu, kas sniegs vislielāko gandarījumu?

Jo plašāka izvēle, jo grūtāk izvēlēties

Kad rodas izvēles grūtības, vajadzētu atcerēties, ka pastāv kāds drošs palīgs – auto ekspertu recenzijas un vērtējumi. Turklāt ik gadu tiek rīkoti arī konkursi, kuros tiek noskaidroti paši labākie modeļi. Izņēmums nav arī Latvija, arī pie mums katra gada beigās tiek rīkots konkurss Latvijas Gada auto. Šajā pasākumā pieredzējusi žūrija, kas pastāvīgi testē jaunus auto, vienuviet sapulcina jaunākos dažādu zīmolu modeļus. Kopā ar dažādu jomu speciālistiem viņi rūpīgi testē un novērtē katru konkursā pieteikto modeli. Žūrijas locekļi rūpīgi izvērtē automašīnas pēc definētiem kritērijiem, un pēc visu punktu saskaitīšanas tiek noteikts gada labākais modelis.

Šis ir īpašs gads, jo "Latvijas Gada auto" svin savu 25. jubileju. Šogad konkursā pieteikts 21 auto – no budžeta klases "Citroen C4 X" līdz "Porsche Cayenne". Pretendentu vidū visplašāk ir pārstāvēts "Hyundai" zīmols, kurš pieteicis trīs modeļus – elektriskos "Ioniq 6" un "Kona", kā arī "Kona Hybrid".

Interesanti, ka jaunās paaudzes Kona uz Latvijas konkursu ieradies jau ar vairākām uzvarām uz starptautiskās skatuves. Populārais britu žurnāls "Auto Express" šim jaunās paaudzes krosoveram piešķīra titulu Gada auto. Šī ir otrā reize, kad kāds "Hyundai" modelis izpelnās tādu atzinību, pirmais 2021. gadā šādus panākumus guva elektroauto "Ioniq 5". Toreiz papildus galvenajai nominācijai korejiešu krosovers uzvarēja vēl divās kategorijās: Gada mazais SUV un Gada mazais biznesa auto.

Šādi apbalvojumi visai precīzi un skaidri nosaka segmentus, kuros, pēc speciālistu domām, konkrētajam transportlīdzeklim ir vislielākās priekšrocības. Britu eksperti par Kona stiprajām pusēm atzina dinamisko dizainu, modernās tehnoloģijas, plašo salonu un bagāžnieku, kā arī lielisko vadāmību. Tāpat tika izcelts elektrificētās piedziņas klāsts – no pilnībā elektriskās versijas līdz tradicionālajiem "plug-in" hibrīdiem.

Tagad konkursam Latvijas Gada auto 2024 ir pieteiktas abas Kona versijas – hibrīds un elektriskais modelis.

Žūrijas loceklis un žurnāla "Klubs" auto žurnālists Toms Timoško uzskata, ka "Hyundai" izmanto pareizu stratēģiju, lai apgūtu pēc iespējas plašāku pircēju auditoriju.

"Lai arī auto industrija straujiem soļiem virzās elektroauto virzienā, ne visi ir gatavi pāriet uz pilnībā elektrisku automašīnu, turklāt daļai braucēju ikdienā šādi auto gluži vienkārši nav piemēroti. Ir labi, ka šis krosovers tiek piedāvāts arī hibrīda versijā. To nevajag uzlādēt, un ikdienā tas ir viegli lietojams. Piemēram, man pašam nav savas uzlādes stacijas un tuvākais publiskais punkts ir aptuveni kilometra attālumā. It kā attālums nav liels, taču stacija nereti ir aizņemta, tāpēc šeit runa ir ne tikai par pircēju iespējām un vēlmēm, bet arī par infrastruktūru. Gribu arī uzsvērt, ka ar valsts atbalstu elektriskā Kona pieejama jau no aptuveni 35 500 eiro, kas ir ļoti konkurētspējīga cena. Tas ir gandrīz tikpat, cik maksā hibrīds. Šis ir rets gadījums, jo parasti starp hibrīdu un elektrisko versiju ir ievērojama cenas starpība, taču ne šoreiz," skaidro Toms.

Populārākais segments

Šobrīd tiem, kas jau meklē jaunu elektroauto, kategorija līdz 40 000 eiro ir viena no aktuālākajām. Tā kā automašīnu cenas turpina pieaugt, ievērojams skaits potenciālo pircēju ir neziņā, vai turpmāk elektriskie auto nekļūs par eksotisku un neaizsniedzamu preci. Pagaidām šķiet, ka satraukumam nav pamata – pieejamākajā cenu kategorijā konkurē vairāki elektriskie modeļi, piemēram, "Citroen ë-C4 X", "Jeep Avenger", "Nissan Townstar", "Volkswagen ID.3" un "Hyundai Kona Electric".

Nissan elektroauto izceļas starp citiem pretendentiem, jo to bieži dēvē par "darba zirgu". "Citroen" un "Volkswagen" piedāvā hečbekus, savukārt konkurence starp "Jeep" un "Hyundai" modeļiem, iespējams, ir visinteresantākā, jo abi pārstāv populāru segmentu – elektriskos krosoverus. Turklāt amerikāņu elektroauto jau šobrīd var lepoties ar īpašu apbalvojumu, jo tas ir atzīts par Eiropas 2023. gada auto.

"Jeep Avenger" Latvijā pieejams ar 156 ZS elektromotoru, bet tā 54 kWh akumulators ar vienu uzlādi ļauj nobraukt pat 400 km. Turklāt akumulatoru iespējams lādēt ar ātrumu līdz 100 kW.

Elektriskā Kona pieejama 156 un 217 ZS versijā. Tāpat tiek piedāvāti arī dažādas kapacitātes akumulatori: 48,4 un 65,4 kWh. Attiecīgi ar pilnībā uzlādētu akumulatoru veicamā distance var sasniegt 377 vai 514 km (saskaņā ar WLTP standartu), savukārt maksimālā uzlādes jauda var būt līdz 74 vai līdz 102 kW.

Cik tālu varēsim aizbraukt?

Sniedzamība ir viens no būtiskākajiem rādītājiem, ko vērtē pircēji. Mainīgie Latvijas laikapstākļi var ietekmēt elektroauto veiktspēju un pat vienādos apstākļos elektrības patēriņš var krasi atšķirties, tāpēc svarīgi ir pārbaudīt elektroauto spējas reālos apstākļos.

"Situācija ar katru gadu uzlabojas. Pirms pāris gadiem 200 kilometri aukstā rudens dienā vairākiem elektroauto bija nopietns izaicinājums, bet šogad Latvijas Gada auto konkursantu izvērtēšanas laikā uzlādes punktu nācās izmantot retāk. Piemēram, "Ioniq 6" kombinētajā ciklā var nobraukt pat 614 km, bet tā elektroenerģijas patēriņš 14 kWh uz 100 km padara to par vienu no energoefektīvākajiem modernajiem elektroauto. Protams, tā ir teorija un praksē skaitļi nedaudz atšķiras, tomēr tas reāli aizbrauca vistālāk no visiem. Tāpat labu rezultātu uzrādīja arī Kona. Ja ar krosoveru bez papildu uzlādes mūsu apstākļos var veikt vismaz 300 km, tad tas jau ir apsveicami. Ne mazāk svarīgs ir uzlādes ātrums, un šeit "Ioniq 6" ir pelnījis īpašu uzslavu," uzskata Toms Timoško.

Jaunie korejiešu modeļi straujiem soļiem nostiprinās savos segmentos, un to apstiprina arī jau nopelnītie apbalvojumi.

"Nosakot "Latvijas Gada auto" titula ieguvēju, žūrija pretendentus vērtē arī citās kategorijās, piemēram, labākais ģimenes auto, labākais krosovers, labākais elektroauto utt. Tāpēc nešaubos, ka šie modeļi sagādās nopietnu konkurenci citiem," rezumē žurnālists.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu