FOTO 16 pasakaini skaistas Latvijas pilsētu egles Ziemassvētku rotā (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto/ TVNET kolāža

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir gada maģiskākais un burvīgākais brīdis. Gaisā virmojošo svētku noskaņu ik gadu papildina arī staltas un krāšņi rotātās svētku egles, kas decembra sākumā gaiši iemirdzas Latvijas malu malās. Laiks uzzināt, kā tad šogad izskatās 16 pasakaini skaistas Latvijas pilsētu egles – kur tās augušas un kā izdekorētas.

Rīga

Foto: Jānis Škapars/ TVNET GRUPA

Galvenās Rīgas Ziemassvētku egles šogad izvietotas Doma laukumā un Rātslaukumā. Doma laukuma egles rotājumiem šogad izvēlēta tēma "Ziemas putniņi" – tie satupuši krāšņi rotātās egles apsnigušos zaros. Savukārt Rātslaukuma 18 metrus augstā skaistule ietērpta zaļos un zilos toņos ar mirdzošām gaismas lāstekām. Abas egles nāk no "Rīgas mežu" Gaujas mežniecības teritorijas – Siguldas novada Jūdažiem.

Jūrmala

Foto: Artis Veigurs/ Visit Jurmala

Aptuveni divpadsmit metrus augstā Jūrmalas centrālā egle uzstādīta Jomas ielā, iepretim Majoru stāvlaukumam. Tā ir radīta no vairākiem desmitiem mazāku eglīšu. Egli rotā stilizēti latvju raksti un spoguļu elementi kuplajos zaros un tās pakājē. Košo rotu papildina izgaismotie koki blakus esošajā skvērā, un svētku noskaņu rada muzikālais noformējums egles atrašanās vietā.

Daugavpils

Foto: Margarita Vigule/ Daugavpils valstspilsētas pašvaldība

Pošoties svētkiem, Daugavpils iemirdzējusies pasakā par Ziemassvētku vilcienu, kas, no Daugavpils stacijas traucoties uz pilsētas galvenās svētku egles iedegšanu, aiz sevis ir atstājis izbirušas dāvanas, saldumus un pat mazu eglīti. Ar šiem mirdzošajiem pārsteigumiem “piebirusi” visa Rīgas iela un arī Vienības laukums, kura centrā rotājas krāšņās lentēs un lampiņu virtenēs ietērpta lielā svētku egle, kā arī pats Ziemassvētku vilcieniņš un daudz citu pārsteigumu.

Ventspils

15 metrus garā un kuplā Ventspils Ziemassvētku egle šogad atvesta no Latvijas valsts mežiem, Usmas iecirkņa. Tā uzstādīta Lielajā laukumā pilsētas centrālajā daļā, kas ir galvenā svētku svinību norises vieta. Šeit grīdas segumā ir speciāli iebūvēta pamatne, kas paredzēta lielizmēra eglēm, tādēļ šogad un arī turpmākos gadus pilsētas centrālā egle ik ziemu mājos iepretim Ventspils Mūzikas vidusskolai un koncertzālei “Latvija”.

Foto: Ventspils domes publicitātes foto

Egle ir izrotāta ar nošu un mūzikas instrumentu formas dekoriem. Tajā iekārtas bumbas zelta krāsā, un tā greznota ar baltām spuldzīšu virtenēm. Lai svētku noskaņa būtu pilnīgāka, no egles plūst skaista Ziemassvētku mūzika. Uzmanību piesaista arī 3,8 metru augstās “Ziemassvētku klavieres” – interaktīva gaismas instalācija ar praktisku lietojumu, jo ikviens interesents var tās uzspēlēt.

Liepāja

Foto: KarlisVolkovskisFoto

Liepājas Rožu laukumu jau tradicionāli krāšņo pati galvenā svētku rota – lielā egle, kas sastāv no daudzām mazām eglītēm un ir izdaiļota ar lielām, krāsainām gaismas bumbām. Turpat blakus centrālā rožu dobe pārtapusi par Adventes vainagu, kurā ik svētdienu iedegsies pa vienai svecītei vairāk.

Jelgava

Foto: jelgava.lv

Ar pasaku tēliem, svētku tirdziņu un dzīvo mūziku Pirmajā adventē jelgavnieki iedeguši pilsētas lielo egli Hercoga Jēkaba laukumā. Tā ir 18 metrus augsta, un to veido vairāk nekā 30 mazākas egles. Egles dekorēšanai izmantotas dažāda izmēra bumbas pērļu, zelta un brūnā krāsā un silti baltas LED gaismiņu virtenes. Egli apspīd četri prožektori. Savukārt Hercoga Jēkaba laukumā līdz ar tumsas iestāšanos koku vainagos iemirdzēsies LED gaismiņu aizkari un iedegsies arī trīs arkas ar krītošo zvaigžņu motīviem, kas veidos gaismas aleju ar skatu uz egli.

Rēzekne

Foto: Ritvars Pujats

Rēzeknes pilsētas egle atrodas pašā pilsētas centrā – Festivāla parkā, netālu no Latgales vēstniecības GoORS. Tā ir mākslīgā eglīte, kas dekorēta ar krāsainām gaismiņām, kā arī rotājumiem, kuros iemūžinātas skaistākās vietas pilsētā, ievērojamākie un atpazīstamākie objekti Rēzeknē.

Ogre

Foto: Vitolds Gabrāns/ Ogres TIC

Ogres pilsētas galvenā egle uzstādīta pilsētas skvērā, Brīvības ielas gājēju posmā. Tā krāšņi greznota ar latvju rakstu zīmēm, tās galotni rotā saule no mirdzošām lampiņām. Svētku egle ir aptuveni 10 m gara un nāk no Ogres novada mežiem.

Jēkabpils

Foto: Jēkabpils novada pašvaldības publicitātes foto

Jēkabpilī Pirmajā adventē ar jautru rūķu dziedāšanu un mazo pasākuma dalībnieku līdzi dejošanu iedegta galvenā pilsētas Ziemassvētku egle. Reizē ar tās iedegšanu svētku rotā ietērpies arī Vecpilsētas laukums – izgaismoti augošie koki, uzkalniņā pulcējušies izgaismoti ziemeļbrieži, ieslēgti citi gaismas dekori. Šogad Viesītes puses mežos izvēlētā egle ir 15 metrus gara un aptuveni 47 gadus veca. Tā tika nocirsta un uz Jēkabpili nogādāta piektdien, 1. decembrī, un līdz svētdienai izrotāta.

Sigulda

Foto: VIKTORIJA MASKO/ Siguldas novada attīstības aģentūra

Siguldas centrālā egle tika iedegta Siguldas stacijas laukumā. Eglīte ir veidota no aptuveni 50 mazākām eglītēm un stiepjas apmēram 10 metru augstumā. Dekorācijās izmantotas vairāk nekā 9000 diožu lampiņas.

Lielvārde

Foto: Vitolds Gabrāns/ Ogres TIC

Lielvārdē – Spīdalas saliņā Rembates parkā iedzīvotājus un pilsētas viesus priecē egle, apvīta ar Lielvārdes jostu, un tunelis, izrotāts ar Lielvārdes jostas rakstiem. Šogad Lielvārdē Ziemassvētku rotājumi būs arī Lielvārdes jeb Lāčplēša parkā – 3D Ziemassvētku tunelis, rotāts ar Lielvārdes jostas zīmēm un gaismas virtenēm.

Talsi

Foto: Talsu novada pašvaldības publicitātes foto

Talsu svētku egle uzposta un priecē pilsētniekus un viesu Talsu pilsētas laukumā. Turpat netālu pie Talsu tautas nama Lielajā ielā 19/21 rotājas arī pilsētas galvenais Adventes vainags, bet ēkas iekšpagalmā jeb Radošajā sētā līdzās amatnieku un mākslinieku darbnīcām atrodas Rūķu ciematiņš.

Vangaži

Foto: Laura Šīrante/ Ropažu novada pašvaldība

Vangažu pilsētas egle, kas uzstādīta pie Vangažu pilsētas Kultūras nama Gaujas ielā 12, ir 8 metrus augsta. Pirms pieciem gadiem tā tika saņemta kā ziedojums. Egle ir mākslīga un to ir iespējams būvēt dažādos augstumos. Katru gadu īpaši tiek domāts par egles rotājumiem. Vangažos katru gadu egle iemirdzas citā rotā. Šogad egli rotā aptuveni 45 spuldzīšu virtenes, un metru augstumā no zemes egle ir posusies 165 spoguļbumbu svārkos.

Kuldīga

Foto: Kuldīgas kultūras centra publicitātes foto

Pilsētas Rātslaukumā pilnā krāšņumā iemirdzējusies Kuldīgas galvenā svētku egle. Košajai skaistulei iedegties neskaitāmu lampiņu gaismā palīdzēja pats Ziemassvētku vecītis un viņa jautrie rūķīši, kuri ar dziesmām un dejām uzbūra pasakainu atmosfēru. Pasākuma laikā gaismiņas atmirdzēja ne vien eglītes zaros, bet arī Ventas rumbā, kur ūdenskritumu iekrāsoja gaismas šovs.

Alūksne

Foto: Aleksandrs Lustiks/ Alūksnes TIC

Pirmajā adventē Alūksnē krāšņi iemirdzējusies pilsētas galvenā egle. Šogad tās uzstādīšanai izvēlēta jauna vieta – pie Alūksnes Tūrisma informācijas centra Ojāra Vācieša ielā 1. Egle ir nepilnus 10 metrus gara un speciāli Alūksnei būvēta, savukārt egles vizuālo tēlu ir izveidojuši pilsētas mākslinieki Lilija Kukle un Gintars Čerbikovs. Alūksnes pilsētas rotājumus galvenokārt var apskatīt maršrutā no Alūksnes Jaunās pils līdz Alūksnes Pilssalai.

Ādaži

Foto: Ādažu novada pašvaldības publicitātes foto

Ādažu centrālā egle, kā ierasts, atrodas Ādažos Līgo laukumā. Tā šeit aug jau sen, tādēļ, gaidot Ziemassvētkus, atliek tik vien kā ietērpt zaļo skaistuli svētku rotā. Egles rotājumiem izmantoti dažādi apgaismes elementi un zvaigznes, bet īpaši burvīgu noskaņu piešķir mirdzošas lampiņu virtenes, kas caurvij un izgaismo Ādažu Līgo laukumu.

______

Lai noskaidrotu, kura no 16 Latvijas pilsētu eglēm šogad pelnījusi skaistākās godu, līdz 20. decembrim šeit nobalso par savu favorīti.

Raksts tapis sadarbībā ar Pepsi.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu