Honkongā sākas tiesas prāva pret prodemokrātisko aktīvistu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Džimijs Lai
Džimijs Lai Foto: AP/Scanpix

Honkongā pirmdien sākusies tiesas prāva pret prodemokrātisko mediju magnātu un aktīvistu Džimiju Lai, kas 2020.gada augustā tika aizturēts aizdomās par jaunā nacionālās drošības likuma pārkāpšanu.

Vietējie mediji ziņoja, ka pie tiesas nama veidojās garas rindas, cilvēkiem cerot iekļūt tiesas zālē.

76 gadus vecais Lai dibināja prodemokrātisko laikrakstu "Apple Daily", kas bija spiests pārtraukt darbu pēc varasiestāžu apsūdzībām nacionālā drošības likuma pārkāpšanā.

Lai jau ir piespriesti divi ieslodzījumu termiņi un viņš atrodas cietumā jau trīs gadus. Ja Lai tiks atzīts par vainīgu arī šajā prāvā, kas visticamāk notiks, viņam var tikt piespriests mūža ieslodzījums.

Ķīnas 2020.gada jūnijā pieņemtais Honkongas nacionālās drošības likums aizliedz graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem. Pekina, kas šo likumu pieņēma, apejot Honkongas likumdošanas institūciju, apgalvoja, ka tas vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem. Likuma pretinieki uzskata, ka tas grauj Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju.

Pēdējos trīs gadus varasiestādes ir izmantojušas drošības likumu un citus likumus kā ieganstu, lai vērstos pret 28 žurnālistiem un vārda brīvības aizstāvjiem Honkongā, norādīja starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu