Teksasas gubernators paraksta likumu, kas ļaus policijai aizturēt migrantus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Teksasas štata gubernators republikānis Gregs Ebots.
ASV Teksasas štata gubernators republikānis Gregs Ebots. Foto: EPA/Scanpix

ASV Teksasas štata gubernators republikānis Gregs Ebots pirmdien parakstījis likumprojektu, kas ļaus štata policijai aizturēt un deportēt migrantus, kas no Meksikas nelegāli ierodas ASV.

Imigrācijas likumus parasti nosaka un realizē federālā valdība, tādēļ šāds Ebota solis var izrādīties problemātisks.

Ebots likuma parakstīšanas ceremonijā, kas tika translēta tiešraidē no ASV un Meksikas robežas, apsūdzēja ASV prezidentu Džo Baidenu par "bezdarbību nelegālās imigrācijas apturēšanā".

"Džo Baidena apzināta bezdarbība ir izpostījusi Ameriku," paziņoja Ebots. Viņš apgalvoja, ka kopš 2021.gada janvāra, kad ASV prezidenta amatā stājās demokrāts Baidens, robežu nelegāli šķērsojuši aptuveni astoņi miljoni cilvēku.

Teksasas gubernators norādīja, ka viņa nule kā parakstītais likums atbilst konstitūcijai, piebilstot, ka Teksasa ir pamesta viena un tai ir pašai jāaizstāv sevi.

Ebots piebilda, ka likumprojekts, ko Teksasas likumdevēji apstiprināja pagājušajā mēnesī, nosaka, ka "nelegāla ieceļošana Teksasā no ārvalstīm ir krimināli sodāma". "Par atkārtotiem pārkāpumiem tas paredz (..) cietumsodu līdz pat 20 gadiem," pavēstīja gubernators.

Likumprojekts arī "paredz mehānismu, kā piespriest nelegālajam imigrantam atgriezties ārvalstī, no kuras viņš ieceļojis," skaidroja Ebots.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā martā. Baidena administrācija un pilsonisko brīvību grupas gatavojas to apstrīdēt tiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu