Austrālija atbrīvo par terorismu notiesātu musulmaņu garīdznieku; nosaka stingru uzraudzību

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Abduls Benbrika
Abduls Benbrika Foto: AP/Scanpix

Austrālijā otrdien ar stingriem nosacījumiem atbrīvots par terorismu notiesātais Alžīrijā dzimušais musulmaņu garīdznieks Abduls Benbrika, ko varasiestādes iepriekš vēlējās deportēt.

Benbrika tika atbrīvots no stingrā režīma cietuma netālu no Melburnas. Viņam piemērota uzraudzība uz 12 mēnešiem. Policija bija pieprasījusi piemērot uzraudzību trīs gadus. Viņam jānēsā elektroniska aproce un jāievēro policijas noteikta komandantstunda.

63 gadus vecais vīrietis 2008.gadā tika notiesāts trīs apsūdzībās par terorismu saistībā ar sazvērestību, kuras mērķis bija nogalināt cilvēkus publiskā pasākumā Melburnā. Uzbrukums nenotika.

Viņam tika piespriests 15 gadu cietumsods, bet vēlāk tas tika pagarināts par trim gadiem saskaņā ar nesen pieņemto likumu, kas ļauj turpināt aizturēt personas, kas notiesātas par terorismu, ja tiesnesis nolemj, ka atbrīvošanas gadījumā viņi radītu nepieņemamu risku sabiedrībai.

2021.gadā Benbrika zaudēja Augstākajā tiesā, kur apstrīdēja paildzināto aizturēšanu, taču oktobrī viņš uzvarēja Augstākajā tiesā, apstrīdot likumu, kas ļāva valdības ministram 2020.gadā atņemt viņam Austrālijas pilsonību saistībā ar viņa notiesāšanu par terorismu. Tiesnešu vairākums atzina, ka likums ir pretrunā ar konstitūciju, jo ministrs faktiski īstenoja tiesas funkciju sodīt par kriminālpārkāpumu.

Atjaunojot Benbrikam Austrālijas pilsonību, Austrālija zaudēja iespēju viņu deportēt, kad viņš tika atbrīvots no cietuma.

Pagājušajā nedēļā valdība steigšus pieņēma parlamentā likumus, kas ļauj ministram notiesāšanas brīdī lūgt tiesnesi anulēt pilsonību personai, kura notiesāta apsūdzībās par terorismu. Taču jaunie likumi neattiecas uz Benbriku. Tiesnese secināja, ka Benbrika joprojām rada nepieņemamu risku sabiedrībai un viņam nepieciešama uzraudzība.

Benbrika nedrīkstēs publiski apspriest ekstrēmistiskas darbības, taču varēs to darīt deradikalizācijas programmas ietvaros. Viņam būs nepieciešama policijas atļauja, lai iestātos darbā vai veiktu brīvprātīgo darbu, un viņš nevarēs apmeklēt daudzas publiskas vietas.

Policijai ir tiesības uzraudzīt viņa elektronisko saziņu, un viņš nedrīkstēs kontaktēties ar cilvēkiem, kas atrodas ieslodzījumā vai ir sodīti par konkrētiem likumpārkāpumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu