Polijas prezidents Duda uzliek veto nākamā gada papildbudžetam

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas prezidents Andžejs Duda.
Polijas prezidents Andžejs Duda. Foto: Reuters/ScanPix

Polijas prezidents Andžejs Duda sestdien uzlicis veto nākamā gada papildbudžetam, jo tas paredz trīs miljardu zlotu (671 miljonu eiro) lielu subsīdiju sabiedriskajiem medijiem.

"Šajā jautājumā nevar būt vienprātības, ņemot vērā atklāto tiesiskas demokrātiskas valsts konstitūcijas principu pārkāpumu. Sabiedriskie mediji vispirms ir uzticami un likumīgi atjaunojami," sabiedriskās saziņas vietnē "X" norādījis Duda.

Viņš paziņojis, ka tuvākajās dienās iesniegs pats savu likumprojekta versiju, kas saturēs citus valdības paredzētos valsts papildizdevumus, tajā skaitā skolotāju algu paaugstināšanu, un sasauks parlamentu uz ārkārtas sēdi, lai to apstiprinātu vēl pirms gada beigām.

Kā ziņots, Donalda Tuska vadītā jaunā valdība, ko izveidojusi līdzšinējā opozīcija, atlaida sabiedrisko mediju vadību, apgalvojot, ka sabiedriskie mediji iepriekšējās, nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) veidotās valdības laikā pārtapuši par tās propagandas ruporu.

Protestējot pret šo rīcību, parlamenta deputāti, kas pārstāv PiS, sarīkojuši sēdošo protesta akciju sabiedriskās raidorganizācijas redakcijā

Duda ceturtdien paziņoja, ka sabiedrisko mediju vadības iecelšana ir Nacionālās mediju padomes prerogatīva un tādējādi valdības rīcība ir atklāts konstitūcijas pārkāpums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu