Foto Eiropā aizdomās par islāmistu terora aktu plānošanu aizturēti pieci cilvēki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijā un Austrijā aizdomās par svētku laikā iecerētu uzbrukumu plānošanu aizturētas piecas personas. Viens ekstrēmists no Zāras federālās zemes Vācijas rietumos varētu būt saistīts ar “Islāma valsts” atzaru. Tomēr pierādījumi joprojām esot neskaidri.

Saskaņā ar plašsaziņas līdzekļu ziņām Zārlandē, kas robežojas ar Franciju, Luksemburgu un Reinzemes-Pfalcas federālo zemi, ir arestēts kāds vīrietis saistībā ar ziņām par iespējamiem islāmistu plāniem uzbrukt Ķelnes katedrālei. ARD, nenorādot nekādus avotus, ziņoja, ka aizdomās turētais varētu būt saistīts ar ekstrēmistu grupējumu ISPK, kas ir “Islāma valsts” Pakistānas atzars. Federālais ģenerālprokurors vēl nav komentējis šo ziņojumu. Arī Ķelnes policijas preses pārstāve nevarēja komentēt šo arestu.

Saskaņā ar Austrijas Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju Austrijas iekšzemes izlūkdienests ir arestējis četras personas, izmeklējot islāmistu tīklu. Austrijas Iekšlietu ministrijas Valsts drošības un izlūkošanas dienesta direktorāts paziņoja, ka aizdomās turētie pašlaik tiek nopratināti. Sīkāku informāciju pagaidām nevarot sniegt, lai netraucētu izmeklēšanai.

Vīnes Iekšlietu ministrija paziņoja, ka drošības situācija Austrijā un visā Eiropā ir saspringta. Tāpēc drošības iestādes Ziemassvētku brīvdienās veic piesardzības pasākumus, pastiprināti uzraugot sabiedriskās vietas.

Sestdienas vakarā Ķelnes policija paziņoja par īpašiem drošības pasākumiem Ķelnes katedrālē. Ēka pārbaudīta ar īpaši apmācītiem suņiem, taču sprāgstvielas netika atrastas. Svētdien uz tradicionālo Ziemassvētku Dievkalpojumu apmeklētāji ir aicināti ierasties laicīgi un pēc iespējas bez somām, jo pirms ielaišanas katedrālē viņi visi tiks pārbaudīti.

Ķelnes policijas pārstāvis Volfgangs Baldess sacīja: “Mēs saņēmām ziņu par bīstamu situāciju ap Ķelnes katedrāli, kas, iespējams, saistīta ar Jaungada vakaru.” Viņš nevēlējās atklāt, no kā bija iegūta šī informācija.

Vienlaikus Ķelnes policija skaidri norādīja, ka pastiprinātie drošības pasākumi pie katedrāles vēl kādu laiku turpināsies. “Tagad mums ir jāskatās, cik ātri mēs faktiski varam pārbaudīt šo informāciju. Skaidrs ir tas, ka tik ilgi, kamēr nevar izslēgt bīstamu situāciju, mēs, protams, turpināsim šos pasākumus,” sacīja Baldess.

Foto: Pirms Ziemassvētku dievkalpojumiem pie Ķelnes katedrāles pastiprināta policijas klātbūtne

Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere intervijā Funke mediju grupai uzsvēra: “Mēs ļoti nopietni uztveram islāmistu terorisma draudus un esam ārkārtīgi modri.” SPD politiķe apliecināja, ka drošības iestādes izmanto “visus policijas un izlūkdienestu resursus, lai jau agrīnā stadijā atpazītu briesmas un sekotu līdzi katram ziņojumam”.

Tajā pašā laikā Fēzere aicināja nepieļaut pārāk lielu baiļu rašanos:

“Mēs visi mīlam savas Ziemassvētku tradīcijas un neļausimies sevi iebiedēt vai ierobežot mūsu dzīvesveidu.”

Arī Ziemeļreinas-Vestfālenes iekšlietu ministrs Herberts Rēls mudināja cilvēkus Ziemassvētku dienās apmeklēt baznīcu. Protams, “piesardzība ir dienas kārtībā”, ziņu aģentūrai DPA sacīja CDU politiķis. Terorisma draudi ir “augstāki nekā ilgu laiku tie bija, un mūsu kristīgie svētku rituāli, protams, ir arī islāmistu teroristu mērķis”. Taču Rēls arī uzsvēra:

“Bailes ir teroristu valūta. Mēs nedrīkstam tām piešķirt pievienoto vērtību.”

RTL grupas ziņu kanāls n-tv jau sestdienas vakarā vēstīja, ka islāma teroristu redzes lokā ir Madride, Ķelne un Vīne. Konkrēti ir runa par Ķelnes katedrāli Vācijā un Svētā Stefana katedrāli Vīnē. Par abiem objektiem ir vākta informācija un tie ir fotografēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu