Borels: Putins ir apņēmības pilns turpināt karu līdz galīgai uzvarai (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels
Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nav apmierināts ar daļēju teritoriālo uzvaru un nolēmis turpināt karu pret Ukrainu līdz pilnīgai uzvarai, uzskata Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels.

“Putins neatteiksies no kara, jo īpaši tādēļ, ka tuvojas ASV prezidenta vēlēšanas, kas viņam var pavērt jaunas iespējas mainīt situāciju,”

intervijā laikrakstam “The Guardian” sacīja Borels.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izteicies, ka ASV prezidenta vēlēšanu iznākumam var būt ļoti spēcīga ietekme uz Krievijas karu pret Ukrainu. Piemēram, republikāņu vidū populārākais kandidāts, eksprezidents Donalds Tramps, kritizējis Ukrainai sniegtās palīdzības apjomu.

“Mums ir jābūt gataviem, ka šis konflikts turpināsies ilgu laiku,” sacīja Borels.

“Putins nav apmierināts ar daļu Ukrainas, viņš nevar ļaut pārējai Ukrainai piederēt Eiropas Savienībai, viņu neapmierinās daļēja teritoriāla uzvara.”

“Putins ir apņēmības pilns turpināt karu līdz galīgai uzvarai,” viņš piebilda.

Pēc Borela domām, Krievijas panākumi ir atkarīgi no tā, cik karavīru varēs nosūtīt uz kaujas lauku.

“Viņiem uz Ukrainas robežas februārī (pilna apmēra iebrukuma sākumā 2022. gadā) bija 150 000 cilvēku. Tagad viņu ir 450 000 jeb trīs reizes vairāk,”

viņš sacīja.

Tajā pašā laikā Putins kļūdās, novērtējot savu spēku lielumu, piebilda Borels. “Viņš arī nepareizi novērtēja Ukrainas noturību. Viņš nepareizi novērtēja Eiropas Savienības gribu. Viņš nepareizi novērtēja NATO alianses spēku. Bet viņš joprojām ir tur (Ukrainā). Viņš ir gatavs cīnīties, sūtīt savu tautu mirt un ļaut ciest savai armijai un cilvēkiem, jo ​​viņam nav atkāpšanās ceļa,” sacīja Borels.

Pēc Borela domām, Krievija nepārtraukts draudēt saviem kaimiņiem, jo ​​tā nekad nav bijusi nācija, bet gan impērija.

“Krievija nekad nav spējusi kļūt par nacionālu valsti. Tā vienmēr ir bijusi impērija, vai nu ar caru vai komunistiem, un tagad ar Putinu. Tāda ir Krievijas politiskā identitāte, un tāpēc viņi ir drauds saviem kaimiņiem, īpaši mums,”

sacīja Borels.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu