Tusks gatavo jaunu budžeta priekšlikumu, lai pārvarētu prezidenta veto

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas premjers Donalds Tusks
Polijas premjers Donalds Tusks Foto: AP/Scanpix

Polijas premjerministrs Donalds Tusks trešdien, 27. decembrī, paziņoja, ka viņa valdība drīzumā sagatavos jaunu budžeta likumprojektu, lai apietu prezidenta Andžeja Dudas veto saistībā ar strīdu par sabiedrisko mediju finansēšanu.

Polijas premjerministrs norādīja, ka budžeta likumprojektā, kuram tika uzlikts veto, bija noteikums, ka finanšu ministrs “var - nevis ir spiests, kā tas bija partijas “Likums un taisnīgums” laikā, piešķirt obligācijas 3 miljardu zlotu vērtībā sabiedriskajiem medijiem”.

“Mūsu priekšlikums bija ļoti apzināts - šiem trim miljardiem zlotu bija jābūt finanšu ministra rīcībā. Šī nauda bija paredzēta vispirms bērnu onkoloģijai,” viņš piebilda.

Tusks paskaidroja, ka jaunajā projektā būs skaidri noteikts šo līdzekļu mērķis – “bērnu onkoloģijai, bērnu psihiatrijai, ģenētiski retajām slimībām un - ja no šiem 3 miljardiem zlotu kaut kas paliks pāri – arī citām onkoloģijas programmām”.

Polijas premjerministrs atzina, ka likumprojekts, iespējams, netiks pieņemts līdz 1. janvārim, taču solīja, ka visi līdzekļi tiks izmaksāti - ja nepieciešams, “ar atpakaļejošu datumu”.

Polijas prezidents trešdien vienlaicīgi iesniedza savu budžeta likumprojektu, kurā nav iekļauta 3 miljardu zlotu klauzula par valsts plašsaziņas līdzekļiem, bet ir paredzēts palielināt algas skolotājiem.

Pagājušajā nedēļā Duda nolēma uzlikt veto budžeta likumprojektam, kas paredz 3 miljardus zlotu valsts plašsaziņas līdzekļiem nākamajam gadam, lai gan patiesībā tos bija paredzēts novirzīt bērnu vēža ārstēšanai.

Polijas prezidents šo veto skaidroja ar “klaju konstitūcijas pārkāpumu”, jo jaunā Polijas valdība nolēma nekavējoties nomainīt valsts mediju vadību, kas, kā tā apgalvo, iepriekšējās valdības laikā bija kļuvuši par partijas “Likums un taisnīgums” propagandas atzaru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu