Pirms nedaudz vairāk kā gada Sanfrancisko bāzētais uzņēmums "OpenAI" laida klajā savu tērzēšanas robotu "ChatGPT", izraisot mākslīgā intelekta (MI) "zelta drudzi" un atsākot mūžsenās debates par automatizācijas ietekmi uz cilvēku labklājību.

Bažas, ka cilvēkus varētu aizstāt mašīnas, sākās līdz ar 19. gadsimta industriālo revolūciju, kad angļu audēju grupas, pazīstamas kā ludīti, sāka iznīcināt mehāniskās stelles, kas draudēja atņemt viņiem iztiku. Šo kustību, kas savu kulmināciju sasniedza laika posmā no 1811. līdz 1817. gadam, galu galā apspieda valdības spēki, un tās līderi tika sodīti ar nāvi vai izsūtīti uz Austrāliju.

Taču ludītu argumenti atrada negaidītu (un nedaudz ironisku) aizstāvi slavenā ekonomista Deivida Rikardo personā, kurš savā 1817. gada grāmatā "Par politiskās ekonomijas un nodokļu principiem" apgalvoja, ka "strādnieku šķiras uzskats, ka mašīnu izmantošana bieži vien kaitē viņu interesēm, nav balstīts uz aizspriedumiem un kļūdām, bet gan atbilst pareiziem politiskās ekonomikas principiem". Savukārt britu ekonomists Naso Senjors ieteica audējiem vienkārši "aiziet no šīs ražošanas nozares".

Viņi to arī izdarīja; laika posmā no 1820. līdz 1860. gadam 250 000 darba vietu aušanas nozarē beidza pastāvēt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X