Mediju padomē izskatītas sūdzības par pārspīlētu fatālismu virsrakstos un filmēšanu privātīpašumā bez īpašnieka ziņas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Andrei_Diachenko/Shutterstock

Latvijas Mediju ētikas padome (LMĒP) aicina Latvijas masu medijus izvairīties no pārspīlēta fatālisma virsrakstos, informēja LMĒP.

Padome bija saņēmusi kāda Saeimas deputāta sūdzību par portāla "Delfi" rakstu sērijā par alkoholisma problēmām, kuram medijs bija licis virsrakstu "Latvieši ir nolemti dzeršanai - kā vēsture mūs izveidoja par alkoholiķu tautu". Deputāta skatījumā, portāls šajā gadījumā izveidojis latviešu tautu stereotipizējošu virsrakstu.

Ētikas padome izvērtējusi virsraksta atbilstību rakstam un vērtējusi arī tā sensacionalizāciju. LMĒP secināja, ka šis bija viens no vairākiem rakstiem sērijā ar sociāli atbildīgu mērķi - pievērst uzmanību alkoholisma problēmai Latvijā, skatot šo problēmu no dažādiem aspektiem. Konkrētajā rakstā problēma apskatīta no vēsturiskā aspekta. Ētikas padome secināja, ka virsraksts izriet no raksta kopējā satura un nav uzskatāms par sensacionalizējošu.

Vienlaikus LMĒP secināja, ka šī brīža ģeopolitiskajā situācijā šādi virsraksti un etniski vispārinājumi tiek uztverti saasināti. Padome piekrīt, ka ir gadījumi, kad apzināti tiek veidoti latviešu tautu un Latviju noniecinoši raksti un virsraksti, taču LMĒP neuzskata, ka tas būtu darīts šajā gadījumā.

"Iespējams, redakcijas mēģinājums ar šādu virsrakstu sniegt ieskatu publikācijā un piesaistīt lasītāju uzmanību tiktu uztverts mazāk saasināti, ja virsraksts būtu formulēts kā jautājums. Līdzīgās situācijās ētikas padome rekomendē medijiem izvairīties no pārspīlēta fatālisma paušanas virsrakstos," pauž LMĒP.

Savukārt atzinumā par TV KURSA raidījumu “Tiksimies stacijā”, kas apskata Latvijas vēsturiskās dzelzceļa līnijas, LMĒP skatīja sūdzību par to, ka raidījuma veidotāji filmējuši bijušās stacijas ēku bez tās tagadējā īpašnieka atļaujas un uzturējušies privāta īpašuma teritorijā. Īpašnieks par to uzzinājis tikai no raidījuma.

Ētikas padome secināja, ka sūdzētāja iebildumi attiecas uz iekļūšanu nenorobežota privātīpašuma teritorijā, bet šādu strīdu skatīšana nav Ētikas padomes kompetencē. Ētikas padome noskaidroja, ka raidījuma veidotāju motivācija bijusi Latvijas industriālā mantojuma un kultūrvēstures daļas iemūžināšana un vēsturiskā stacijas ēka tiem bijusi nozīmīga, lai to dokumentētu, turklāt tie ir uzmeklējuši tagadējā īpašnieka tālruņa numuru un nesekmīgi mēģinājuši sazināties.

Iepazīstoties ar šo situāciju, Ētikas padome cer, ka īpašnieks, iepazinies ar raidījuma veidotāju skaidrojumu par motīviem un raidījuma tapšanas apstākļiem, pieņems viņu atvainošanos.

LMĒP ir dibināta 2018.gadā, apvienojoties mediju nozares asociācijām un uzņēmumiem. Šobrīd biedrībā ir 49 biedri un trīs asociētie biedri, kā arī biedrības Ētikas kodeksam pievienojušies 14 uzņēmumi un organizācijas, nekļūstot par biedrības biedriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu