Sākot no šodienas, e-veselībai nevar pieslēgties ar internetbanku (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

No 1. janvāra e-veselības portā "eveseliba.gov.lv" iedzīvotāji un veselības nozares profesionāļi vairs nevar pieslēgties ar internetbanku autentifikācijas rīkiem, bet tikai ar mobilām lietotnēm "SmartID", "eParaksts mobile" vai personas apliecību jeb eID karti, informēja Nacionālais veselības dienests (NVD).

NVD aicina iedzīvotājus gādāt sev derīgus identifikācijas līdzekļus, lai piekļūtu savām e-receptēm, e-darbnespējas lapām, e-nosūtījumiem un citiem veselības datiem, kas ir pieejami e-veselības vietnē.

NVD klāsta, ka pāreja uz kvalificētu identifikācijas līdzekļu izmantošanu notiek, "lai iedzīvotājiem nodrošinātu drošu piekļuvi saviem veselības datiem, tādējādi stiprinot e-veselības sistēmas drošību un personu datu aizsardzību kopumā". Līdz ar pāreju tiekot nodrošināta arī atbilstība Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumam un Valsts pārvaldes e-pakalpojumu noteikumiem, kas attiecas uz valsts informācijas sistēmām, kas satur īpašu kategoriju personas datus, tajā skaitā iedzīvotāju veselības datus, informē NVD. 

Ja iedzīvotājs šobrīd vēl neizmanto kādu no drošiem kvalificētiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem, NVD iesaka ieplānot sev ērtākā līdzekļa uzstādīšanu viedierīcē vai eID noformēšanu, kā arī nepieciešamo lietošanas prasmju apgūšanu.

NVD apgalvo, ka kvalificētu personas elektroniskās identifikācijas līdzekļu izmantošana "sniedz daudz augstāku drošības līmeni un ir atbilstošāka e-veselības specifikai", jo tajā tiek uzkrāti īpašu kategoriju personas dati, tajā skaitā veselības dati. Proti, kvalificētie līdzekļi satur digitālu sertifikātu, kas ir pārbaudāms un digitālajā vidē nodrošina tādu personas identitātes apliecināšanu, kas ir līdzvērtīga personu apliecinošu dokumentu uzrādīšanai klātienē.

Tāpat kā līdz šim, iedzīvotājiem, kuri vecuma, veselības vai cita iemesla dēļ neizmanto digitālus rīkus, ir iespēja deleģēt savu pieaugušo bērnu, laulāto vai citu uzticības personu piekļuvei saviem E-veselības datiem. To varot izdarīt, vēršoties NVD Klientu apkalpošanas centrā vai elektroniski.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu