Visā Latvijā jāsāk bioloģisko atkritumu dalītā vākšana (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"CleanR" būvniecības aktritumu šķirošanas un pārstrādes centrs "Nomales"
"CleanR" būvniecības aktritumu šķirošanas un pārstrādes centrs "Nomales" Foto: Paula Čurkste / LETA

No 1. janvāra visā Latvijā jāsāk bioloģisko atkritumu dalītā vākšana, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) informācija.

Atkritumu apsaimniekošanas reģionā, kurā ietilpst Rīga un vairākas Pierīgas pašvaldības, bioloģiskie atkritumi bija jāsāk dalīti vākt jau no 2022.gada 1.janvāra.

Divi termiņi šķirošanai tika noteikti, jo Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas gadījumā dalītā vākšana tika sākta reizē ar bioloģisko atkritumu pārstrādes rūpnīcu "Getliņos", savukārt citviet šķirošanai paredzētas rūpnīcas bija jāpabeidz līdz 2023.gada beigām.

Patlaban Dienvidkurzemē, Latgalē un Vidzemē šādas rūpnīcas ir pabeigtas un varēs sākt darbību paredzētajā laikā, savukārt bioloģisko atkritumu pārstrādes rūpnīcas Piejūras atkritumu apsaimniekošanas reģionā un Jelgavā vēl tiek būvētas. Paredzēts, ka šīs rūpnīcas darbu sāks 2024.gada vidū.

Patlaban maksu par dalīti savākto bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu pašvaldība nosaka 80% apmērā no nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas, savukārt no 1.janvāra tā būs 60% no nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas.

Organisko atkritumu šķirošana notiks brūnos konteineros. To izvietošanu var pieprasīt vietnē "navkurmest.lv".

Brūnajā konteinerā jānonāk virtuves atkritumiem un ēdiena paliekām bez iepakojuma, piemēram, dārzeņu un augļu atgriezumiem, mizām un serdēm, graudaugiem un to izstrādājumiem - maizei un konditorejai, tāpat tur var nonākt čaumalas, cietie piena produkti, piemēram, biezpiens un siers, kā arī kafijas vai tējas biezumi.

Pie atkritumiem, kas bioloģiski noārdās, pieskaitāmi dārza atkritumi - augi un to saknes, lapas, zāle, zari, kuru diametrs nepārsniedz divus centimetrus, mulča, kā arī telpu atkritumi - telpaugi bez augsnes, novītuši ziedi.

Bio konteinerā nedrīkst izmest ēdienu iepakojumā, šķidrumus, piemēram, pienu, kefīru vai zupu, arī pudeles vai pakas ar šķidrumiem nedrīkst nonākt pie bioloģiskajiem atkritumiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu