Valmieras novadā laikus ekspluatācijā nenodotām ēkām paaugstina NĪN

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunbūve. Ilustratīvs attēls
Jaunbūve. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

No 1. janvāra Valmieras novadā laikus ekspluatācijā nenodotām ēkām piemēros paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi 3%, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Gailīte.

Lai stimulētu cilvēkus atbildīgi izturēties pret būvdarbiem, kā arī apkārtējo vidi, tika veikti grozījumi Valmieras novada pašvaldības saistošajos noteikumos "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras novada administratīvajā teritorijā", kas nosaka, ka pēc šā gada 1.janvāra būvi, kuras būvniecībā tiks pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās kadastrālās vērtības - būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības.

Saskaņā ar Būvniecības likumu 2014.gada 1.oktobrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi "Vispārīgie būvnoteikumi", kuri paredz maksimālo būvdarbu veikšanas laiku, kas ir astoņi gadi no atzīmes saņemšanas būvatļaujā par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi.

Visas būves, kuru celtniecība sākta pirms 2014.gada 1.oktobra, ekspluatācijā bija jānodod līdz 2022.gada 1.oktobrim. Noteikumi attiecas uz visiem būvobjektiem - savrupmājām, saimniecības ēkām, dārza mājām, daudzdzīvokļu mājām un citām būvēm.

Šodien beidzas termiņš arī daļai no jaunajām būvatļaujām, kurām jau tika noteikts astoņu gadu derīguma termiņš. Būvatļaujas derīguma termiņš ierobežo būvdarbu ilgumu, un nosaka datumu, līdz kuram ēka vai inženierbūve jānodod ekspluatācijā.

Pēc astoņiem gadiem, būvatļaujas termiņu var pagarināt uz būvniecības ierosinātāja pieprasīto laiku, ja būvvaldei, būvniecības informācijas sistēmā ir pieejama aktuālā ēkas kadastrālās uzmērīšanas lieta, ēkas novietne un tai izbūvēto ārējo inženiertīklu izpildmērījuma plāns, kā arī uz pieprasīto pagarinājuma termiņu izsniegta būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises kopija.

Pašvaldības pārstāve akcentē, ka ēkas nodošanai ekspluatācijā nepieciešams sagatavot diezgan lielu dokumentu sarakstu, par ko vajadzētu padomāt laikus, neatliekot to uz pēdējo brīdi. Ja nepieciešams, jāvēršas būvvaldē un jāpagarina maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš.

Pašvaldība atgādina, ka neskatoties uz to, ka projektēšana notika papīra formātā, ēkas nodošana ekspluatācijā pašlaik notiek tikai elektroniskajā sistēmā - Būvniecības informācijas sistēmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu