Noskaties Rinkēvičs: Žogs pats par sevi no nopietna militārā apdraudējuma nepasargās (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Foto: Ekrānuzņēmums no video

Šogad jāturpina strādāt, lai stiprinātu valsts drošību, intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" teica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Kā vienu no prioritārajiem darbiem Rinkēvičs minēja austrumu robežas izbūvi ne tikai uz robežas ar Baltkrieviju, bet arī uz robežas ar Krieviju, taču vienlaikus viņš atzina, ka žogs pats par sevi no militārā apdraudējuma nepasargās.

Tāpat jāstiprina austrumu robeža arī no militārās infrastruktūras viedokļa, jo žogs pats par sevi no nopietna militārā apdraudējuma nepasargās. Žogs paredzēts, lai novērstu hibrīdapdraudējumu. Viens no šā gada uzdevumiem, pēc prezidenta teiktā, ir sākt austrumu robežas nostiprināšanu arī no militārās infrastruktūras viedokļa.

Šogad nepieciešams strādāt, lai ieviestu civilās aizsardzības sistēmu,

uzsvēra prezidents.

"Diemžēl jāsaka, ka mēs esam tālu no tā, lai teiktu, ka tur mums veicas apmierinoši," sacīja Rinkēvičs. 

Viņš arī akcentēja, ka 2025.gadā jāstrādā, lai finansējums iekšlietu sistēmai būtu ar "lielāku pluszīmi".

Otra lielā lieta ir tautsaimniecības attīstība un cilvēku labklājība. "Ir jādomā, ko mēs darām, lai sāktu noķert mūsu kaimiņus."

Runājot par darbiem šogad, prezidents arī neizslēdza, ka varētu nākt klajā ar kādām likumdošanas iniciatīvām, pagaidām gan neatklājot, kuros tieši likumos.

"Varu tikai pateikt, ka darbošos to trīs prioritāšu ietvaros, kuras es savulaik, stājoties amatā, Saeimā uzrunā inaugurācijas dienā teicu, - drošība, izglītība un arī konkurētspēja,"

paskaidroja Rinkēvičs.

Prezidents arī aicināja visus Latvijas pilsoņus piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, jo Eiropas Parlamentam ir būtiska loma palīdzības sniegšanā Ukrainai, kā arī mūsu pašu drošības veicināšanai hibrīdkara kontekstā. "Parlamentam ir būtiska nozīme arī tam, ka mēs neuzņemam pilnīgi katru" [kas pie mums ierodas, šķērsojot Baltkrievijas robežu]. Pēc prezidenta teiktā, ir ļoti svarīgi, lai mēs esam pārstāvēti EP ar maksimāli labu piedāvājumu.

“Es neesmu no tiem, kuri krīt panikā un saka, ka viss ir slikti, bet būsim godīgi, nedrīkst arī melot, ka šajā gadā viss būs tā vienkārši. Mums būs jāstrādā ar līdzīgi domājošām valstīm, lai atbalsts Ukrainai, spiediens uz Krieviju un sankciju politika turpinātos. Šis darbs nekļūs vieglāks arī Eiropas Savienībā,”

teica Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka pērn uz Latvijas–Baltkrievijas robežas līdz 31.decembrim izbūvēti šogad plānotie 112 kilometri pastāvīgā žoga robežjoslas sausajās zonās.

Šim gadam lielais mērķis ir infrastruktūras labiekārtošana gar izbūvēto žogu, kā arī noslēgumam tuvojas pēdējie projektēšanas darbi posmiem gar publiskajiem ūdeņiem.

Gar publiskajiem ūdeņiem tiks izveidota 33,5 kilometru gara patrulēšanas josla. Šajos posmos valstij piekritīgajās zemes vienībās jau ir sākta atmežošana, kas ļaus paātrinātā tempā sākt žoga izbūvi. Žogu šajās vietās plānots pabeigt līdz šā gada jūlijam.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu