Aukstajā laikā zāles nevajadzētu atstāt automašīnā, uzsver farmaceiti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Medikamenti. Ilustratīvs attēls.
Medikamenti. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Sala laikā zāles, uztura bagātinātājus un kosmētiku nevajadzētu atstāt automašīnā vai nekurinātās telpās, informēja "Mēness aptiekas" pārstāvji.

"Mēness aptiekas" farmaceite Juta Namsone skaidro, ka medikamentiem, kas atradušies zemākā temperatūrā, nekā to rekomendē ražotājs, var tikt ietekmētas farmakoloģiskās īpašības un tie var zaudēt efektivitāti. Tos lietojot, var rasties dažādas alerģiskas reakcijas, kuņģa darbības traucējumi, infekcijas pastiprināšanās, redzes traucējumi un citas blaknes.

Tāpat viņa iesaka izvērtēt, vai un kā pārnēsāt vai pārvadāt medikamentus, kas nav paredzēti uzglabāšanai vēsā vai aukstā vietā. Ja nepieciešams ilgstoši uzturēties ārpus telpām, zāles vajadzētu iepakot papildu maisiņā vai īpašā iepakojumā tā, lai tās iespējami ilgāk saglabātu līdzšinējo temperatūru.

"Mēness aptiekas" pārstāve uzsver, ka nav iespējams precīzi par katru medikamentu pateikt, pēc cik ilgas atrašanās aukstumā sākas tā sastāva izmaiņas. Tās var būt gan vizuāli saskatāmas, gan arī notikt bez acīmredzamām izmaiņām. Piemēram, pudelītēs var veidoties šķidro zāļu nogulsnes, kristāliski sabiezinājumi, atsevišķi šķidrie medikamenti var arī sasalt. Turklāt aukstums var kaitēt arī tabletēm, kas tā ietekmē šķīst vai sadalās.

"Ja, piemēram, zāles, ko paredzēts glabāt istabas temperatūrā, ilgstoši atradušās aukstumā, tās ir jānogādā aptiekā, kas pieņem medikamentus utilizācijai," informē Namsone.

Namsone arī uzsver, ka kvalitātes saglabāšanai temperatūras režīmu ir nozīmīgi ievērot arī daudzveidīgiem uztura bagātinātājiem un aptiekas kosmētikai. Uztura bagātinātāji ir bioloģiski aktīvas vielas, kas lielākoties ir uzglabājami istabas temperatūrā. Savukārt zema gaisa temperatūra vai pat sasalšana var nozīmīgi ietekmēt kosmētikas kvalitāti.

"Mēness aptiekas" farmaceite atgādina, ka istabas temperatūra ir no 15 līdz 25 grādiem, vēsa vieta - no 8 līdz 15 grādiem, bet auksta vieta - no 2 līdz 8 grādiem

Aptiekas pārstāve norāda, ka zāles kā bīstamos atkritumus bez maksas var nodot utilizācijai aptiekās, kas brīvprātīgi ir uzņēmušās to savākšanas pienākumu. Nederīgās zāles uz aptieku jānogādā polietilēna maisiņā. Pirms tam tās būtu jāizņem no kartona kastītēm. Mikstūras, tinktūras, pilienus un ziedes jāieliek maisiņā oriģinālajos traukos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu