Dombrava: Parakstu vākšana par partnerības institūta atcelšanu notika "ļoti specifiskā laikā" (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NA politiķis Jānis Dombrava
NA politiķis Jānis Dombrava Foto: Edijs Pālens/LETA

Notika par maz publisku diskusiju par partnerības institūta likuma atcelšanu, uzskata opozīcijas politiķis Jānis Dombrava (NA), skaidrojot nespēju savākt nepieciešamo parakstu skaitu referenduma rīkošanai.

Dombravas ieskatā, no vienas puses, nozīmīga loma ir bijusi "mērķtiecīgai kampaņai", kas notika pirms minētā likuma pieņemšanas, proti, skaidrojot, cik nepieciešams ir partnerības institūts. Taču, no otras puses, pastāvēja informācijas vakuums attiecībā pret ierosināto parakstu vākšanu, uzskata parlamentārietis.

Opozīcijas deputāts norādīja, ka parakstu vākšana notika "ļoti specifiskā laikā", kad cilvēki ir aizņemti ar dāvanu sagādi Ziemassvētkiem un Jaunā gada svinībām. Tāpat bija liegta iespēja parakstīties elektroniski, par ko "pietiekami liela daļa" pauda savu neapmierinātību, klāstīja Dombrava, piebilstot, ka novērtē tos cilvēkus, kuri ir aizgājuši parakstīties.

Vaicāts, kāpēc politiskā apvienība neizvērsa plašu kampaņu, Dombrava atbildēja, ka Nacionālā apvienība "apjomīgu naudisku" kampaņu neieviesa, taču dažādos saziņas kanālos aktīvi aicināja cilvēkus parakstīties par referenduma ierosināšanu. Politiķis piebilda, ka arī ar viņu cilvēki sazinājās un vaicāja, kā tehniski notiek parakstīšanās.

Jau vēstīts, ka Latvijā netiks rīkots referendums par partnerības institūta likuma grozījumu atcelšanu, jo mēneša laikā netika savākts nepieciešamais vēlētāju atbalsts.

Lai ierosinātu referendumu par likuma grozījumu atcelšanu, mēneša laikā bija jāsavāc vienas desmitās daļas jeb 154 241 vēlētāja paraksts, taču savākti tika 35 089 paraksti jeb nepilni 23% no nepieciešamā skaita, informēja Centrālās vēlēšanu komisijā. Līdz ar to Notariāta likuma grozījumi varēs tikt izsludināti un stāties spēkā.

Oficiālos parakstu vākšanas rezultātus CVK izsludinās līdz 12.janvārim.

Saeimas vairākums pērnā gada 9.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no šā gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem.

Īsi pēc tam trīs opozīcijas politiskie spēki - "Apvienotais saraksts", "Latvija pirmajā vietā" un Nacionālā apvienība - paziņoja, ka ir savākuši 34 Saeimas deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referenduma ierosināšanu par minētajā likumu pakotnē esošā Notariāta likuma grozījumu ieviešanu. Pret šiem grozījumiem iestājās arī ceturtā opozīcijas partija - "Stabilitātei". Visi četri opozīcijas spēki neīstenoja kādas īpašas kampaņas, lai panāktu referenduma sarīkošanu, līdz ar to tām neizdevās mobilizēt savus vēlētājus, lai apturētu likuma izmaiņas.

Atbilstoši Satversmei pēc trešdaļas Saeimas deputātu prasījuma uz diviem mēnešiem tika apturēta Saeimā pieņemto grozījumu Notariāta likumā izsludināšana, lai vienu mēnesi organizētu parakstu vākšanu referenduma sarīkošanai. Parakstu vākšana referenduma ierosināšanai sākās 7.decembrī.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu