Spānija atzinusi Kosovas pases (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Armend Nimani/AFP

Spānija atzīst Kosovas izdotās pases, bet joprojām neatzīst to par neatkarīgu valsti, pirmdien, 8. janvārī, paziņojis Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Albaress.

Madride atzina Kosovas pases pēc tam, kad 1.janvārī stājās spēkā ilgi gaidītā Eiropas Savienības (ES) vīzu režīma liberalizācijas shēma, kas ļauj Kosovas pilsoņiem ceļot Šengenas zonā bez vīzas.

Jaunais režīms ļauj Kosovas pilsoņiem ieceļot Šengenas zonā bez vīzas uz laiku līdz 90 dienām jebkurā 180 dienu periodā.

Spānija, Kipra, Grieķija, Rumānija un Slovākija neatzīst Kosovu, kura 2008.gadā pasludināja neatkarību no Serbijas. Līdz šim Spānija bija vienīgā no šīm piecām ES dalībvalstīm, kas liedza ieceļot Kosovas pilsoņiem, pat ja viņiem bija Šengenas vīza.

"Spānija piemēro šo pasākumu kā Šengenas zonas dalībvalsts, tāpat kā visas valstis, kas neatzīst Kosovu Eiropas Savienībā, un daudzas citas valstis pasaulē, kas atzīst šīs parastās pases, bet tas nenozīmē Kosovas atzīšanu," žurnālistiem sacīja Albaress.

"Spānijas nostāja nav mainījusies. Spānija joprojām neatzīst Kosovas suverenitāti vai neatkarību, jo mēs neatzīstam vienpusējas neatkarības deklarācijas," viņš piebilda. Spānijas valdība jau sen cīnās ar savām neatkarības kustībām Katalonijā un Basku zemē. Vienlaikus Albaress uzsvēra, ka Madride "nekad nebūs šķērslis dialogam starp Belgradu un Prištinu".

Kosova, kurā ir aptuveni 1,8 miljoni iedzīvotāju, bija pēdējā no sešām Rietumbalkānu valstīm, kas saņēma bezvīzu režīmu. Iepriekš Kosovas pilsoņi bez vīzas drīkstēja apmeklēt tikai 14 pasaules valstis.

Priština šo ES lēmumu uztver kā vēl vienu soli ceļā uz pilnīgu atzīšanu un atbalstu tās centieniem kādudien pievienoties Eiropas Savienībai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu