Latvija un Ukraina paraksta līgumu par tehnisko un finansiālo sadarbību (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Krišjānis Kariņš/Twitter

Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV) un Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba ceturtdien parakstīs Latvijas valdības un Ukrainas Ministru kabineta līgumu par tehnisko un finansiālo sadarbību, apstiprināja Ārlietu ministrijā.

Līguma projektā, kas pieejams tiesību aktu portālā TAP, norādīs, ka puses atkārtoti pauž nosodījumu Krievijas plaša mēroga militārajam iebrukumam Ukrainā un noziegumiem, ko Krievijas spēki pastrādājuši Ukrainā pret tās iedzīvotājiem un infrastruktūru.

Līgumā atzīmēts, ka puses nelokāmi atbalsta Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās, atzīstot Ukrainas Eiropas perspektīvu. Līgumā uzsvērts, ka Ukrainai kā Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstij ir jāīsteno būtiskas reformas, lai tā kļūtu par ES dalībvalsti.

Līguma mērķis ir noteikt tiesiski pamatotu kārtību, kādā puses nodrošina savstarpēju sadarbību un koordināciju, nolūkā padarīt vieglāku atbalsta programmu vai projektu īstenošanu Ukrainas atjaunošanai un stiprināšanai. Latvijas un Ukrainas līgums attiecas uz visām tehniskās un finansiālās palīdzības programmām vai projektiem Ukrainā, ko pilnībā vai daļēji finansē Latvijas puse, saistībā ar palīdzības sniegšanu Ukrainas atjaunošanas un stiprināšanas procesā.

Tāpat līgumā skaidrots, ka tehniskā palīdzība cita starpā ietver zināšanu nodošanu, apmācības, konsultācijas, preču, iekārtu un materiālu piegādi, kā arī palīdzību saistībā ar jaunu tehnoloģiju ieviešanu, kas nepieciešamas programmu vai projektu sekmīgai īstenošanai.

Lai īstenotu minētās programmas vai projektus, Ukraina ar līgumu apņemas atbrīvot visu preču ievešanu no jebkādiem nodokļiem, muitas nodokļiem, nodevām un citiem līdzvērtīgiem maksājumiem. Tas attiecas arī uz pakalpojumiem, līdzekļiem un citiem resursiem.

Tāpat Ukraina apņemas nodrošināt, ka saskaņā ar Ukrainas tiesību aktiem nekavējoties tiek izsniegtas licences preču pagaidu importam vai ievešanai, kas nepieciešama, lai īstenotu programmas vai projektus. Paredzēts, ka Latvijas ekspertu personiskais īpašums tiks atbrīvots no netiešajiem nodokļiem, tostarp ievedmuitas nodokļiem, ja minētā eksperta uzturēšanās ir īslaicīga un ir saistīta ar programmu vai projektu.

Līgums paredz, ka vienam Latvijas ekspertam tiks atļauts Ukrainā ievest vienu transportlīdzekli bez ievedmuitas nodokļa ar nosacījumu, ka transportlīdzeklis tiek izmantots tikai eksperta norīkojuma uz programmu vai projektu laikā un pēc šī perioda beigām tiek reeksportēts. Iecerēts, ka Latvijas eksperti Ukrainā būs atbrīvoti no ienākuma nodokļa un jebkādiem citiem tiešajiem nodokļiem, nodevām no algas un atalgojuma, kas tiek izmaksāti Ukrainā īstenoto programmu vai projektu laikā.

Līguma tekstā norādīts, ka gan Latvija, gan Ukraina īsteno nulles toleranci pret korupciju un citiem finanšu pārkāpumiem programmās vai projektos un saistībā ar tiem. Nulles tolerances politika attiecas uz visiem darbiniekiem, konsultantiem un citu personālu, kas nav darbinieki, kā arī uz sadarbības partneriem programmās vai projektos un saistībā ar tiem.

Paredzēts, ka Ukrainas puse nodrošinās operatīvu un bezmaksas ilgtermiņa vīzu izsniegšanu Latvijas ekspertiem, kas norīkoti uz tehniskā vai finansiālā atbalsta programmu vai projektu, kā arī viņu ģimenes locekļiem pēc valsts iestādes, uzņēmuma vai organizācijas, kas ir šādas palīdzības saņēmēja, uzaicinājuma.

Tāpat Ukrainas puse bez maksas nodrošinās Latvijas ekspertiem, kā arī viņu ģimenes locekļiem visus nepieciešamos dokumentus, piemēram, termiņuzturēšanās atļaujas, un bez nepamatotas kavēšanās kārtos visas formalitātes saskaņā ar Ukrainas tiesību aktiem.

Ukrainas pusei būs arī jānodrošina Latvijas ekspertiem tiesības Ukrainā atvērt un izmantot ārējo bankas kontu savām personiskajām vajadzībām, šādiem kontiem nepiemērojot nekādas Ukrainā noteiktās ārvalstu valūtas maiņas kontroles vai nodevas, un to atlikumiem jābūt brīvi pārvedamiem uz eiro vai jebkuru citu konvertējamu valūtu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu