ASV valdība vēršas Augstākajā tiesā saistībā ar robežsargu bloķēšanu Teksasā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV karogs
ASV karogs Foto: Anna Moneymaker

ASV Tieslietu ministrija piektdien lūgusi Augstāko tiesu uzdot Teksasai pārtraukt traucēt robežsardzes aģentu darbu ASV un Meksikas robežas daļā, kuru pēdējos mēnešos ir šķērsojis liels skaits nelegālo imigrantu, izraisot kārtējo konfliktu starp republikāņu gubernatoru Gregu Ebotu un ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju imigrācijas noteikumu izpildes jomā.

Ministrija vērsās tiesā pēc tam, kad Teksasas štats uzcēla nožogojumu, lai pārņemtu kontroli pār gandrīz 20 hektāru lielo publisko parku Īglpasā, kur pagājušajā gadā robežu šķērsoja tūkstošiem nelegālo imigrantu.

"Tā kā robežsardze vairs nevar piekļūt šim robežas posmam vai to apskatīt, Teksasa faktiski ir liegusi robežsardzei uzraudzīt robežu," iesniegumā tiesā raksta Tieslietu ministrija.

Ebots piektdien žurnālistiem paziņoja, ka Teksasai ir tiesības kontrolēt piekļuvi jebkurai ģeogrāfiskai vietai štatā. "Šīs pilnvaras tiek īstenotas," norādīja Ebots.

Situācija saasinājās trešdien, kad Sabiedriskās drošības departaments informēja Īglpasas pašvaldību, ka štats slēgs publisku piekļuvi parkam. Satraukums pieauga, kad robežsardze norādīja, ka arī tā zaudē piekļuvi parkam, kur atrodas laivu rampa, ko aģenti izmanto, lai nolaistu savas laivas Riograndes upē. Parka teritorija kalpoja arī kā punkts, kur federālie policisti aizturēja migrantus un apstrādāja viņu dokumentus. Līdz ar parka slēgšanu tika ierobežotas arī robežsardzes iespējas veikt novērošanu.

2023.gada jūlijā ASV Tieslietu ministrija vērsās tiesā pret Teksasas štatu par peldošu barjeru izvietošanu Riograndē, lai kavētu nelegālo imigrantu ierašanos no Meksikas, pārpeldot upi. Riogrande ir 3051 kilometru gara upe no Kolorādo štata līdz Meksikas līcim. Ik dienu simtiem nelegālo imigrantu cenšas upi šķērsot, lai nokļūtu ASV.

Pēdējo gadu laikā republikānis Ebots ir centies bloķēt nelegālo imigrantu plūsmu, piemēram, ar dzeloņstiepļu žogu uz robežas, migrantu apcietināšanu un apsūdzēšanu par nelegālu iekļūšanu ASV teritorijā, kā arī patvēruma meklētāju vešanu ar autobusiem uz štatiem, kurus pārvalda demokrāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu