Ģertrūdes baznīcas svētlietu sabojātājs ekspertīzē atzīts par nepieskaitāmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskās baznīcas restaurētās krustapuķes un atjaunotie balstošie jumta un fasādes dekoratīvie tornīši.
Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskās baznīcas restaurētās krustapuķes un atjaunotie balstošie jumta un fasādes dekoratīvie tornīši. Foto: Rebeka Žeire/LETA

Ekspertīzē par nepieskaitāmu atzīts vīrietis, kurš pērn vasarā ālējās Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes luterāņu baznīcā, sabojājot arī svētbildi.

Prokuratūra nosūtījusi Rīgas pilsētas tiesai krimināllietu medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai personai par huligānismu, kas saistīts ar baznīcas mantas bojāšanu un iznīcināšanu, kā arī pretošanos varas pārstāvjiem, informēja prokuratūra.

Prokuratūra vēsta, ka 2023. gada 23. jūlijā vīrietis iegāja baznīcā, un, ignorējot sabiedrībā vispārpieņemtās uzvedības normas, draudēja ēkas dežurantei pielietot pret viņu fizisku spēku. Apsūdzētais no līdzi paņemtajām pudelēm pie kristāmtrauka tīši izlēja ūdeni un izkaisīja smiltis, kā arī tīši sasita draudzei piederošo svētbildi, māla vāzi un kolonnas apgaismojuma kupolu.

Pēc trīs dienām policija vīrieti pratināja. Būdama narkotisko vielu ietekmē, viņš sāka izturēties agresīvi. Saņemot no inspektoriem aizrādījumu un aicinājumu nomierināties, apsūdzētais turpinājis izturēties agresīvi un pielietojis pret viņiem fizisku spēku.

Ņemot vērā, ka pirmstiesas kriminālprocesa laikā tika noskaidrots, ka vīrietis noziedzīgos nodarījumus izdarījusi, būdams nepieskaitāmības stāvoklī, prokurors krimināllietu nosūtījis tiesai medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai.

Krimināllikumā teikts, ka personām, kas izdarījušas noziegumus, bet sirgst ar psihiskiem traucējumiem un ir ekspertīzē atzītas par nepieskaitāmām, var noteikt medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus. Tie paredz ārstēšanu medicīnas iestādē, ārstēšanu vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā un ārstēšanu specializētā psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi. Tāpat šādos gadījumos var personu nodot tuvinieku vai citu personu, kas veic slimnieku kopšanu, gādībā.

Aizturētais ir dzimis 1992.gadā un iepriekš nav nonācis policijas redzeslokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu