ASV grasās pasludināt hutiešus par teroristu grupējumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV atkal atzīs par teroristu grupējumu Jemenas hutiešu nemierniekus, vēsta Savienoto Valstu mediji. Hutieši atkārtoti tika iekļauti teroristu grupējumu sarakstā pēc vairākiem triecieniem Sarkanajā jūrā tirdzniecības un militārajiem kuģiem.

Vašingtona iepriekš hutiešus par teroristu grupējumu pasludināja 2021.gada janvārī Donalda Trampa administrācijas pēdējās dienās. Nākamajā mēnesī prezidents Džo Baidens šo lēmumu atcēla.

Sākotnējā lēmuma kritiķi pauda, ka ar hutiešu atzīšanu par teroristiem tiks apgrūtināta humānā palīdzība pilsoņkara plosītajai Jemenai, kuras lielu daļu kontrolē hutieši.

Jemenas nemiernieki Sarkanajā jūrā un Bābelmandeba šaurumā pēdējo mēnešu laikā veikuši vairākus triecienus ar raķetēm un droniem tirdzniecības kuģiem.

Nemiernieki skaidro, ka uzbrūk kuģiem, kas dodas uz Izraēlu, un pieprasa, lai Izraēla izbeidz karu Gazas joslā.

Hutiešu uzbrukumu dēļ daudzas lielās kuģniecības atteikušās no kuģošanas Sarkanajā jūrā un savus kuģus novirzījušas uz citiem maršrutiem.

Decembrī Sarkanajā jūrā un Adenas līcī centienos aizsargāt tirdzniecības kuģus ASV vadībā tika uzsākta starptautiska militāra misija.

ASV un Lielbritānija daudzviet Jemenā veikušas triecienus vairākiem ar nemierniekiem saistītiem mērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu