Igaunija nepagarina uzturēšanās atļauju Pareizticīgās baznīcas metropolītam (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Igaunija atteikusi uzturēšanās atļaujas pagarinājumu Maskavas patriarhāta pakļautībā esošās Igaunijas Pareizticīgās baznīcas metropolītam Jevgeņijam, kurš laicīgajā pasaulē ir Krievijas pilsonis Valērijs Rešetņikovs, ceturtdien informēja Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments.

Igaunijas varasiestāžu vērtējumā Rešetņikovs, kurš lūdza pagarināt viņam piešķirto uzturēšanās atļauju, apdraud Igaunijas drošību. Pašlaik viņam izsniegtās uzturēšanās atļaujas termiņš ir 6.februāris un līdz tam laikam viņam Igaunija jāatstāj.

Igaunijas Ziemeļu prefektūras Robežsardzes biroja vadītājs Indreks Aru paskaidroja, ka lēmums nepagarināt metropolīta uzturēšanās atļauju ir saistīts ar viņa publiskajiem izteikumiem, atbalstot agresoru, lai gan viņam jau iepriekš izteikti brīdinājumi.

Neskatoties uz pārrunām, kurās Igaunijas Iekšlietu ministrijas pārstāvji vairākkārt Rešetņikovam paskaidrojuši, ka viņam ir jāizbeidz publiski attaisnot Krievijas un Kremļa režīma agresiju, un brīdinājumiem, Krievijas pilsonis savu retoriku nav mainījis, tādēļ viņš atzīts par Igaunijas drošību apdraudošu personu.

Kā teica Aru, arī Igaunijas Drošības policijas (KaPo) vērtējumā, "Maskavas un visas Krievijas patriarhs Kirils konsekventi attaisno un atbalsta Kremļa režīma asiņaino agresiju pret Ukrainu. Gan patriarha Kirila, gan metropolīta Jevgeņija aktivitātes palīdzēja izplatīt un veicināt Krievijas iekšējās drošības politiku Igaunijā". Igaunijas robežsardzes pārstāvis atgādināja, ka pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā parlaments atzina Krieviju par teroristisku valsti.

Rešetņikovs Igaunijā uz termiņuzturēšanās atļaujas pamata dzīvoja četrus gadus. Viņam izsniegta uzturēšanās atļauja uz saīsinātu laiku, tas ir, divas reizes uz diviem gadiem. Pēdējo reizi Rešetņikova uzturēšanās atļauja tika pagarināta pirms diviem gadiem, īsi pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma. Tuvu radinieku Igaunijā viņam nav.

Rešetņikova termiņuzturēšanās atļauja beidzas 6.februārī, pēc šī datuma viņam jāpamet Igaunija. Policijas un robežsardzes departaments viņam nosūtīja lēmumu par atteikumu atjaunot uzturēšanās atļauju.

Aru uzsvēra, ka lēmums attiecas tikai uz Rešetņikovu un nekādi nav saistīts ar Igaunijas Pareizticīgo baznīcu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu