Pasaules ekonomikas forums (WEF), kas kopš 1971. gada norisinās Šveices pilsētā Davosā, ir kalpojis par ne vien ekonomikai, bet arī diplomātijai nozīmīgu vietu, kuru tradicionāli apmeklē arī daudzu valstu līderi. Kaut gan šogad tur nebija sastopami tik daudzi pasaules ietekmīgākie līderi, tīklošanās iespējas izmantoja gan ASV, Ķīnas un Irānas augsta ranga amatpersonas, gan Ukrainas un Francijas prezidenti un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja.

Vēl pirms pāris nedēļām bija gaidāms, ka šajā tikšanās reizē foruma dalībnieki atskatīsies uz pasaules ekonomisko stāvokli pēc trim pandēmijas un diviem Ukrainas kara gadiem, domājot par pakāpenisku tirgus atveseļošanos un arī finanšu situācijas mērenu stabilizēšanos. Taču jaunākie notikumi Tuvajos Austrumos atgādina, ka paralēli joprojām attīstās dažādas krīzes, un foruma virstēma “atjaunot uzticību” ir aizvien grūtāk aptverama.

Pasaules ekonomikas forums ir viena no plašāk pazīstamajām starptautiskajām publiskā un privātā sektora sadarbības organizācijām, kas apvieno līderus un speciālistus gan no biznesa, gan politikas, kultūras, tehnoloģiju, vides aizsardzības un citām nozarēm. Organizācijas rīkotajā ikgadējā sanāksmē Davosā piedalās aptuveni 3000 dalībnieku un viesu, kuri iesaistās diskusijās par virkni aktuālo pasaules problēmjautājumu. Šī gada sanāksmes, kas norisinās no 15. līdz 19. janvārim, centrālais mērķis ir apspriest veidus, kā sabiedrībai, uzņēmumiem un valstīm “atgūt uzticību” nākotnei, ekonomikai, citām valstīm, u.tml. Saprotams, ka tik plašs mērķis paredz arī lielu skaitu tematisko bloku. Taču paralēli padziļinātām diskusijām vairāk nekā 500 dažādās sarunu sesijās, šajā pasākumā vienmēr izskan arī jauni komentāri par šobrīd aktuālām politiskajām tēmām.

CopyLinkedIn Draugiem X