Tiesa noraidījusi "Ostas celtnieka" prasību pret Kuldīgas novada pašvaldību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pēc restaurācijas atklāts Kuldīgas vecais rātsnams, kurā darbu atsāks tautas lietišķās mākslas studijas "Varavīksne" un "Ķocis", fotostudija "Divas upes" un Kuldīgas Aktīvās atpūtas centrs.
Pēc restaurācijas atklāts Kuldīgas vecais rātsnams, kurā darbu atsāks tautas lietišķās mākslas studijas "Varavīksne" un "Ķocis", fotostudija "Divas upes" un Kuldīgas Aktīvās atpūtas centrs. Foto: Kārlis Lithens/LETA

Ekonomisko lietu tiesa noraidījusi maksātnespējīgās SIA "Ostas celtnieks" prasību pret Kuldīgas novada pašvaldību par 55 349 eiro piedziņu, aģentūru LETA informēja tiesā.

Pašvaldība ar būvnieku 2022.gada jūlijā noslēdza līgumu par Kuldīgas Kultūras centra ēku un pagalma pārbūvi un atjaunošanu.

Pagājušā gada 10. maijā būvnieks par kārtējiem izpildītajiem darbiem iesniedza pašvaldībai rēķinu par 55 349 eiro, bet pašvaldība to neapmaksāja.

Pērn 13. jūnijā tika pasludināts būvnieka maksātnespējas process, savukārt pašvaldība izbeidza līgumu, aprēķināja līgumsodu par līguma prasību nepildīšanu un ieturēja to no veicamajiem maksājumiem par periodu, kad netika veikti būvdarbi.

Aprēķinātais līgumsods ir 555 794 eiro. Pašvaldības pieteiktais kreditora prasījums maksātnespējas procesā ir 500 446 eiro.

"Ostas celtnieka" ieskatā, rēķina neapmaksāšana nav pieļaujama, jo parādnieka un kreditora savstarpējie prasījumi radušies neilgi pirms juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas, kā arī nav saņemta parādnieka piekrišana parāda segšanai šādā veidā.

Tiesa atzina, ka konkrētajā situācijā pušu starpā nav savstarpēji dzēšami pretprasījumi, bet gan līgumā noteikta norēķinu kārtība, kur būvniekam ir tiesības nevis uz summu, par kuru ir izrakstīti rēķini, bet gan uz summu, no kuras ir ieturēts līgumsods.

Atbilstoši lietas apstākļiem un līguma nosacījumiem pašvaldība ieturēja līgumsodu, kas nav nedz prettiesisks, nedz vērsts uz zaudējumu nodarīšanu maksātnespējīgās sabiedrības kreditoriem.

Spriedums vēl nav stājies spēkā un var tikt pārsūdzēts.

Pašvaldība noslēdza līgumu ar "Ostas celtnieku" par Kuldīgas kultūras centra Raiņa ielā 21 pārbūvi par 7,7 miljoniem eiro.

Vēsturiskais Kuldīgas sadraudzīgās biedrības nams celts 1909.gadā un atrodas Kuldīgas vecpilsētā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu