Trīs gadus pēc Navaļnija ieslodzīšanas daudzviet pasaulē notiek protesti "Krievija bez Putina" (2)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

21.janvārī vairākās pasaules valstīs notika nelielas Krievijas opozicionāram Aleksejam Navaļnijam veltītas demonstrācijas Austrālijā, Jaunzēlandē, Armēnijā, Lietuvā, Polijā, Igaunijā, Vācijā, Īrijā un Gruzijā. Navaļnijs 2021.gada janvārī tika aizturēts, atgriežoties Krievijā pēc Kremļa pasūtīta noindēšanas mēģinājuma.

"Mums ir vajadzīga Krievija bez Putina. 21. janvārī, trīs gadus pēc Alekseja Navaļnija atgriešanās, mēs rīkojam vispasaules kampaņu. Atgādināsim, ka Krievija nepieder krāpniekiem, zagļiem un slepkavām," paziņoja Navaļnija līdzgaitnieki.

Lielākās demonstrācijas norisinājās Vācijā. Tiek ziņots, ka Berlīnē pulcējās vairāki simti cilvēku, savukārt Ķelnē demonstrācijā piedalījās aptuveni 200 cilvēku.

Foto: EPA/Scanpix

Čehijas galvaspilsētā Prāgā Vecpilsētas laukumā pulcējās aptuveni 50 aktīvistu. Atnākušo vidū bija vairāki baltkrievi un ukraiņi. Pa skaļruni organizatori un runātāji lasīja politieslodzīto vēstules un uzrunāja sanākušos. Izskanēja saukļi: "Brīvību visiem politieslodzītajiem", "Brīvību Aleksejam Navaļnijam", "Krievija bez Putina" un "Krievija būs brīva".

Tbilisi demonstrācija notika pie Gruzijas parlamenta ēkas. Sanākušie pieprasīja Navaļnija un citu politieslodzīto atbrīvošanu, kā arī pauda solidaritāti ar visiem, kas tāpat kā viņi iestājas par mieru un iebilst pret diktatūru valstī. Protesti notika arī Armēnijā, kur galvaspilsētā Erevānā pulcējās desmitiem cilvēku. Demonstrācijā uzstājās Maskavas pilsētas domes deputāts Jevgeņijs Stupins, aicinot balsot par Krievijas opozīcijas politiķi Borisu Nadeždinu tuvojošās 2024. gada prezidenta vēlēšanās.

Nelielas demonstrācijas tika organizētas arī Argentīnā, Brazīlijā, ASV, Kanādā, Kostarikā, Urugvajā, Meksikā, Lielbritānijā, Īrijā, Austrijā, Beļģijā, Ungārijā, Vācijā, Itālijā, Dānijā, Luksemburgā, Šveicē, Francijā, Portugālē, Spānijā, Slovēnijā, Serbijā, Čehijā, Nīderlandē, Melnkalnē, Armēnijā, Izraēlā, Bulgārijā, Kiprā, Polijā, Igaunijā, Lietuvā, Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā un Dienvidkorejā.

Navaļnijs pirms trim gadiem atgriezās Krievijā no Vācijas, kur ārstējās pēc saindēšanās ar ķīmisko ieroci "Novičok". 2021. gada 17. janvārī politiķis tika aizturēts Šeremetjevas starptautiskajā lidostā. Navaļnijs tika apsūdzēts par to, ka, neatrodoties Krievijā, esot pārkāpis tā dēvētajā "Yves Rocher" lietā piespriestā nosacītā soda nosacījumus. 

2023.gada augustā Maskavas tiesa Navaļnijam piesprieda 19 gadu cietumsodu īpaša režīma kolonijā par "ekstrēmismu", pēc kā politiķis tika konvojēts uz koloniju "Polārais vilks" Jamalo-Ņencas autonomajā apgabalā Krievijas ziemeļos. Navaļnijam draud mūža ieslodzījums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu