Polijas prezidents apžēlos bijušo iekšlietu ministru Kamiņski

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Polijas prezidents Andžejs Duda apžēlojis bijušo iekšlietu ministru un viņa sekretāru, kuru aizturēšana prezidenta pilī izraisīja politisko spriedzi valstī.

Bijušais Polijas iekšlietu ministrs Mariušs Kamiņskis un viņa bijušais valsts sekretārs Macejs Vasiks decembrī tika notiesāti uz diviem gadiem cietumā par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Kad policija grasījās nogādāt viņus cietumā, abi nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) politiķi patvērās prezidenta pilī. Taču galu galā viņi tika aizturēti un nogādāti cietumā.

Duda pēc tam paziņoja, ka apžēlos politiķus, un šodien apstiprināja, ka ir to izdarījis. Viņš arī pavēstīja, ka pieprasījis nekavējoties viņus atbrīvot. Kamiņskis un Vasiks cietumā pieteica badastreiku.

Kamiņskim jau 2015.gada martā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu tika piespriests trīs gadu cietumsods, bet viņš spriedumu pārsūdzēja. Notiesāšanas iemesls bija 2007.gadā atklātā afēra, kurā Kamiņska birojs esot apzināti organizējis korupcijas lietu, lai diskreditētu toreizējo lauksaimniecības ministru Andžeju Leperu. Arī Vasikam tika piespriests trīs gadu cietumsods par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Pēc "Likums un taisnīgums" nākšanas pie varas 2015.gada rudenī prezidents Andžejs Duda ar pretrunīgi vērtētu lēmumu apžēloja Vasiku un Kamiņski, lai gan viņu apelācija vēl nebija izskatīta. Tāpēc drīz pēc tam lieta tika izbeigta, un Kamiņskis tika iecelts par iekšlietu ministru.

Pagājušā gada jūnijā Augstākā tiesa atcēla Kamiņska apžēlošanu, tādēļ viņam atkal nācās stāties tiesas priekšā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu