Roberta Pelšes ielu Elejā pārdēvēs par Ābeļu ielu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Roberta Pelšes iela Elejā
Roberta Pelšes iela Elejā Foto: Google Maps

Jelgavas novada domes Tautsaimniecības un attīstības komiteja atbalstījusi ieceri mainīt Roberta Pelšes ielas nosaukumu Elejā, pārdēvējot to par Ābeļu ielu, informēja pašvaldībā. Lēmumprojekts tiks virzīts izskatīšanai 31.janvāra domes sēdē.

Kopš Krievijas uzsāktā pilna apmēra kara Ukrainā daudzviet Latvijā tiek pārdēvētas ielas, lai atteiktos no padomju laika mantojuma.

Roberta Pelšes iela savu nosaukumu ieguvusi padomju periodā, īstenojot rusifikācijas politiku, kā arī slavinot padomju režīmu un ar to saistīto personu - Elejas pagastā dzimušo latviešu marksistu, Latvijas PSR nopelniem bagāto kultūras darbinieku, literatūrkritiķi un publicistu Pelši, norāda novada Īpašuma pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja Vaiva Laimīte.

Ielas nosaukuma maiņu iedzīvotāju sanāksmē rosināja paši Elejas iedzīvotāji, skaidro pašvaldībā.

Lai pārsauktu kādu ielu, pašvaldībai jāsaņem Valsts valodas centra (VVC) atzinums, ka jaunais nosaukums atbilst latviešu valodas normām un nav pretrunā ar pastāvošo kārtību. VVC atzinumā norādīts, ka "nav pamatotu šaubu par to, ka Pelšes ieguldījums latviešu literatūrkritikas un publicistikas jomā nav bijis tik nozīmīgs, lai viņa vārdā arī turpmāk dēvētu publiskās ārtelpas objektu."

Ielai ir piesaistīti 11 nekustamo īpašumu - gan privātmāju un divpadsmit dzīvokļu, gan viena uzņēmuma - adresācijas objekti. Ja lēmums par ielas nosaukuma maiņu tiks pieņemts, tas tiks publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un tad sekos adrešu maiņa.

Normatīvie akti neparedz obligātu īpašuma tiesību apliecinošu dokumentu maiņu gadījumos, kad tiek mainīta adrese. Tādējādi līdz adreses maiņai izdotie dokumenti, piemēram, zemesgrāmatu apliecības, kuros ir fiksēta iepriekšējā adrese, joprojām būs spēkā esoši, un to maiņa veicama tikai tad, ja to vēlas pats dokumenta turētājs. Savukārt deklarētā dzīves vietas adrese tiek aktualizēta automātiski bez personas starpniecības datu apmaiņas rezultātā starp valsts nozīmes reģistriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu