Ziemeļīrijas unionisti pārtrauks boikotēt reģionālo valdību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
DUP līderis Džefrijs Donaldsons.
DUP līderis Džefrijs Donaldsons. Foto: AP/Scanpix

Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP) otrdien iekšējā balsojumā nolēmusi atbalstīt vienošanos ar Londonu un pārtraukt boikotēt reģionālo valdību.

Ziemeļīrijā nav reģionālās valdības kopš 2022.gada februāra, kad to pameta DUP, protestējot pret tā dēvēto Ziemeļīrijas protokolu un tā grozījumiem, kas tiek dēvēti par Vindzoras izkārtojumu.

2022.gada maijā notika reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kurās īru nacionālistu partija "Sinn Fein", kas iestājas par reģiona atdalīšanos no Lielbritānijas un pievienošanos Īrijai, apsteidza DUP, pirmo riezi kļūstot par Ziemeļīrijas lielāko partiju. Taču DUP, kas joprojām iestājas par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu, turpināja bloķēt jaunas valdības izveidi.

DUP līderis Džefrijs Donaldsons sacīja, ka plašāka informācija par vienošanos ar Londonu tiks publiskota tuvākajā laikā.

"Es ticu, ka priekšlikumos tiks ierosināti Ziemeļīrijai labvēlīgi pasākumi, kas atjaunos mūsu vietu Apvienotajā Karalistē un tās iekšējā tirgū," sacīja Donaldsons.

"Sinn Fein" līdere Mērija Lū Makdonalde pauda optimismu un sacīja, ka cer uz Ziemeļīrijas valdības izveidošanu līdz 8.februārim, kas ir Londonas noteiktais termiņš valdības izveidošanai.

Lielbritānija un Eiropas Savienība vienojās par Vindzoras izkārtojumu, lai novērstu nepilnības Ziemeļīrijas protokolā. Taču DUP skatījumā šie grozījumi nepietiekami aizsargā Ziemeļīrijas statusu Apvienotajā Karalistē un daļēji atstāj reģionu ES tiesību un normu pakļautībā.

Ieilgušajās sarunās ar Londonu DUP centās pārskatīt noteikumus, tai skaitā samazināt pārbaužu skaitu precēm, kas ceļo starp Ziemeļīriju un pārējo Apvienoto Karalisti.

Politiskā krīze Ziemeļīrijā ir vairojusi sabiedrības neapmierinātību. Mēneša sākumā 16 sabiedrisko pakalpojumu darbinieku arodbiedrības koordinēja masu streiku, paužot neapmierinātību ar esošo atalgojumu. Tā bija lielākā protesta akcija, kāda Ziemeļīrijā pieredzēta pēdējās desmitgadēs.

Londona ir piedāvājusi reģionam finansiālu atbalstu 3,3 miljardu sterliņu mārciņu (3,9 miljardu eiro) apmērā, lai atrisinātu strīdus par atalgojumu sabiedrisko pakalpojumu sektorā, bet ar nosacījumu, ka Ziemeļīrijas valdība atsāks darbu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu