Lai gan prezidenti, gubernatori, nodokļu iestādes un tehnoloģiju burvji ir reklamējuši elektriskos transportlīdzekļus, pārdošanas tendences liecina, ka Amerikas sabiedrība viņos neieklausās. Ne politikas stimuli, ne cenu samazinājumi nav bijuši pietiekami, lai pārvarētu fizikas šķēršļus, patērētāju inerci un neuzticamu elektrotīklu.

Deviņdesmito gadu sākumā katrs sevi cienošs amerikāņu japijs un pensionāru pāris no priekšpilsētas iegādājās elektrisko maizes cepēju, un tā pārdošanas apjoms sasniedza četrus miljonus vienību. Taču šī tendence drīz vien izzuda, jo šie maizes cepēji amatieri atklāja, ka precīza miltu, olu, sviesta, rauga un sāls daudzuma un proporcijas iepildīšana metāla kastē prasa laiku un izmaksā daudz dārgāk, nekā pastaiga līdz maizes ceptuvei turpat aiz stūra. Vai uzlādējamie elektromobiļi ir mūsu laika maizes cepēji?

Neraugoties uz "Tesla" dibinātāja Īlona Maska izcilību uzņēmējdarbībā un miljardiem dolāru lielajām valsts subsīdijām elektromobiļu atbalstam, šķiet, ka patērētāji joprojām izvēlas braukt uz degvielas uzpildes staciju, lai piecu minūšu laikā uzpildītu degvielu, nevis modernizēt savu garāžu un piedzīvot satraukumu, meklējot uzlādes staciju kāda pamesta tirdzniecības centra stāvvietā. "J.D. Power" ziņo, ka 21% publisko uzlādes staciju vispār nedarbojas. Tā kā patērētāji sāk izvairīties no elektromobiļiem, viņu izvēle ietekmēs ne tikai automobiļu nozari, bet pat ASV un Ķīnas attiecības, valstu budžetus un preču cenas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X