Lauksaimnieki ar smago tehniku grasās bloķēt ceļu uz Daugavpili (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Biedrības "Zemnieku saeima" izsludinātajā lauksaimnieku protesta akcijā, kura sāksies 5.februārī, piedalīsies arī Aizkraukles un Jēkabpils novadu lauksaimnieki, informēja Aizkraukles novada pašvaldībā. Aizkraukles novada teritorijā pieteiktas divas akcijas norises vietas - protesta braucienus pieteikuši lauksaimnieki Rihards Kadirovs no Jēkabpils un Lauris Saliņš no Pļaviņu puses.

Jēkabpils puses zemnieki dosies braucienā Daugavpils šosejas posmā no Jēkabpils uz Gostiņiem, savukārt Koknesē - pa ceļu, kas savieno Tīnūžu-Kokneses šoseju un Daugavpils šoseju.

Viens no lielākajiem Jelgavas novada zemniekiem Kaspars Antīpins pašvaldībai iesniedzis pieteikumu par protesta rīkošanu 5.februārī. Pēc Antīpina paustā, zināms, ka protesta akcijā piedalīsies vairāk nekā 200 lauksaimnieku pārstāvji, kas ieplānojuši no Elejas pagasta līdz Jelgavai lēnā gaitā pārvietoties ar vairāk nekā 50 dažādiem traktoriem un citu lauksaimniecības tehniku.

Lauksaimnieku tikšanās vieta plkst.10 iecerēta Elejas pagastā iepretim lauksaimniecības kooperatīvam "Latraps", ap plkst.11 traktortehnikas kolonna plāno sākt kustību Jelgavas virzienā. Traktortehnikas bāzes vieta pilsētā iecerēta Peldu ielā pie LIAA Jelgavas biznesa inkubatora. Plānotais protesta akcijas ilgums ir visu darba dienu - līdz pat plkst.19.

Jelgavas novada pašvaldība saņēmusi pieteikumu par piketa rīkošanu arī no kaimiņu pašvaldības Dobeles lauksaimniekiem. Viņi informē, ka protesta akciju plkst.11 sāks no Dobeles Sporta halles stāvvietas, dodoties cauri Dobelei pa P97 Jelgavas virzienā un turpinot braucienu līdz Jelgavas apvedceļam.

Protesta akcijas vietu Koknesē iespējams apbraukt caur Kokneses pilsētu, taču pašvaldība aicina izrādīt morālu atbalstu zemniekiem un būt iecietīgiem pret īslaicīgo satiksmes apgrūtinājumu, kas varētu rasties protesta akcijas laikā.

Lauksaimnieku ārkārtas sapulcē, kura notika pagājušā gada 2.novembrī, nozares pārstāvji izvirzīja konkrētas prasības zemkopības ministram Armandam Krauzem (ZZS) - Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītējs importa aizliegums bez pārejas perioda, 5% samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes atjaunošana Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām dārzeņiem, nozares konkurētspējas veicināšana, birokrātijas mazināšana lauksaimniecības nozarē, plašāka pieeja apdrošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām, kā arī atteikšanās no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem.

Kā ziņots, biedrība "Zemnieku saeima" nākamnedēļ visā Latvijā plāno rīkot lauksaimnieku protestus, pavēstīja biedrībā.

"Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš informē, ka kopš pagājušā gada novembra lauksaimnieku ārkārtas sapulces, kurā lauksaimnieki iesniedza Zemkopības ministrijai un ministram Krauzem prasības nozares sakārtošanai, līdz šim ir izpildīta tikai viena.

"Latvijas lauksaimnieku pacietības mērs ir pilns, un tas aumaļām līst pāri malām. Ar nožēlu jāatzīst, ka esošās valdības sastāvs īpaši izceļas ar savu aroganci un vienaldzību," uzsver Lazdiņš.

Viņš arī min, ka ministrija ignorē nevalstisko organizāciju aicinājumus tikties, lai apspriestu nozares problēmas.

Lazdiņš norāda, ka protestu, kurus pirmdien, 5.februārī, sāks lauksaimnieki dažādos Latvijas reģionos, mērķis ir pievērst uzmanību un rast risinājumu daudziem lauksaimniecības nozares jautājumiem, kas jau ilgstoši netiek risināti birokrātijas dēļ.

Lauksaimnieku reģionālie protesti plānoti arī Saldū, Kuldīgā, Talsos, Liepājā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Valmierā, Gulbenē, Limbažos, Daugavpilī un Rēzeknē un citviet.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu