Lietuva aizliedz iebraukt valstī bijušajam Baltkrievijas policistam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS

Lietuva nacionālās drošības apsvērumu dēļ iebraukšanu valstī aizliegusi Baltkrievijas pilsonim Aleksandram Macijevičam, kurš kā Baltkrievijas policijas majors 2020.gadā piedalījies protestu vardarbīgā apspiešanā Lidā.

"Saņemot informāciju, ka persona apdraud nacionālo drošību, Migrācijas departaments ir nolēmis aizliegt šim ārvalstniekam iebraukt valstī," piektdien paziņoja departamenta preses pārstāvis Roks Pukinsks.

Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT pagājušajā nedēļā vēstīja, ka Macijevičs ir saņēmis uzturēšanās atļauju Lietuvā un atradis darbu.

1.februārī Lietuvas Migrācijas departaments anulēja Macijevičam izsniegto pagaidu uzturēšanās atļauju, jo "persona neatbilst nosacījumiem pagaidu uzturēšanās atļaujas iegūšanai Lietuvas Republikā".

Kā informēja Lietuvas Iekšlietu ministrijā, par konkrēto personu tika lūgts izvērtējums Valsts drošības departamentam.

Macijevičs vispirms ieradās Lietuvā no Polijas ar nacionālo vīzu no citas Eiropas Savienības valsts, informēja Iekšlietu ministrija. Viņam 2022.gada novembrī tika izsniegta termiņuzturēšanās atļauja Lietuvā, jo Lietuvas varas iestādēm nebija datu, kas liecinātu, ka viņš varētu apdraudēt valsts drošību.

Macijeviča aizbēgšanu uz Lietuvu atklāja bijušo Baltkrievijas drošības iestāžu darbinieku organizācija "Belpol", kas par to saņēmusi informāciju no baltkrievu diasporas Lietuvā.

"Noskaidrojām, ka tas vīrietis - Aleksandrs Macijevičs - patiešām bija Baltkrievijas policijas augsta ranga inspektors un bija tieši iesaistīts protestu vardarbīgā apiešanā, jo viņš liecināja pret protestētāju, meiteni, kura tagad ir politieslodzītā," stāsta "Belpol" pārstāvis Matvejs Kupreičiks.

Plaši protesti Baltkrievijā izcēlās pēc tam, kad prezidenta vēlēšanās 2020.gada 9.augustā par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts diktators Aleksandrs Lukašenko, kurš atrodas pie varas kopš 1994.gada.

Baltkrievijas varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, vairāk nekā 35 000 cilvēku tika aizturēti. Galvenie opozīcijas pārstāvji vēlāk tika ieslodzīti vai bija spiesti pamest valsti. Neatkarīgie plašsaziņas līdzekļi faktiski ir likvidēti, un to žurnālisti apcietināti vai devušies trimdā.

Saskaņā ar Baltkrievijas cilvēktiesību grupas "Vjasna" datiem šobrīd Baltkrievijā ir vairāk nekā 1400 politieslodzīto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu