Sekmīga karaspēka rotācija būšot viens no lielākajiem Sirska izaicinājumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Viens no Ukrainas armijas jaunā virspavēlnieka Oleksandra Sirska lielajiem izaicinājumiem būs veikt sekmīgu karaspēka rotāciju, aģentūrai LETA sacīja vēsturnieks un politologs Kārlis Daukšts.

Jau rakstīts, ka Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs, kurš vadījis cīņu pret krievu iebrucējiem kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī, atcelts no līdzšinējā amata, bet viņa vietā iecelts līdzšinējais sauszemes spēku komandieris Sirskis.

Runājot par iemesliem, kāpēc Zalužnijs atcelts no līdzšinējā amata, Daukšts norādīja, ka viedokļi ir dažādi. Viņš atsaucās uz kāda politologa pausto, ka tā ir Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kļūda, jo patlaban Zelenska politiskajā Olimpā ir diezgan liels pretinieks, kurš agri vai vēlu varētu sākt izpaust savas politiskās ambīcijas, kuras līdz šim nav izteicis Zalužnijs.

Politologs norādīja, ka daudzu acīs Zalužnijs nav tikai oficiālais karavadonis, bet viņš ir arī ukraiņu tautas karavadonis. Tāpat Zalužnijam ir liela autoritāte kareivju vidū. Daukšts atzīmē, ka Sirski uzskata par nežēlīgu pavēļu izpildītāju, kurš ir gatavs dzīt karavīrus pāri ierakumiem bez pārāk lielas rūpēšanās par viņu dzīvību. Daukšts uzsvēra, ka Zalužnijam šādas īpašības nepiemita, tāpēc viņam bija izdevies iegūt lielu autoritāti bruņotajos spēkos.

Politologa ieskatā pastāv varbūtība, ka, laikam ejot uz priekšu, Zalužnijs varētu sevi kaut kādā veidā arī pozicionēt, lai gan no piedāvātajiem amatiem viņš ir atteicies. Atbalsts Zalužnijam rada izaicinājumus Sirskim, kuram ir jāizveido vai nu jauna stratēģija, vai nu jauna taktika laikā, kad Rietumi ir spēcīgi aizkavējušies ar atbalstu un nav arī skaidrs, kāds būs Rietumu atbalsts turpmāk.

Daukšts norāda, ka lieli izaicinājumi ir ne tikai Sirskim, bet arī Zelenskim, kuram faktiski ir jāuzņemas atbildība par kļūdām. Tagad viņš nevar uzvelt atbildību kādam citam par kļūdām militāros jautājumos. Zelenskis kā virspavēlnieks būs spiests uzņemt kļūdas uz sevi, kas var ietekmēt viņa politisko nākotni. Lai gan skaidrs, ka kara laikā Ukrainā prezidenta vēlēšanas nenotiks, agri vai vēlu visi kari noslēdzas ar kaut kādiem miera līgumiem, rezumēja Daukšts.

Taujāts, vai Sirskim varētu izdoties izstrādāt labu stratēģiju, ņemot vērā neskaidro situāciju ar palīdzību no Rietumiem, Daukšts pieminēja, ka Sirskis nav "gaļas mašīnas bīdītājs", savukārt armijā viņu dēvēja par "Bahmutas miesnieku". Politologs atzīmēja, ka Sirskis bija Ukrainas armijas atbildīgais par sakariem un ieroču iegādi. Viņam ir diezgan labi ierēdnieciskie sakari ar ASV, Lielbritāniju un Eiropas Savienību.

"Zalužnijs attiecībās ar Rietumiem bija nedaudz atturīgāks. Atsevišķu politologu ieskatā viņš pieļāva kļūdu, komunicējot ar Ukrainas prezidentu, izmantojot ārzemju masu medijus, piemēram, "The Economist" bija raksts, kurā Zalužnijs izklāstīja savu stratēģisko redzējumu, arī salīdzinoši nesen viņš masu medijiem bija izteicies par stratēģiju un taktiku. Tā bija viņa komunikatīvā kļūda attiecībās ar prezidentu, vismaz tā tas tie tulkots," pauda Daukšts.

Taujāts, vai tieši šis komunikācijas stils bija pie vainas, lai Zalužniju atceltu no amata, Daukšts norādīja, ka tāda versija pastāv. Viņš aicināja raudzīties mazliet no psiholoģijas puses. Savstarpējās sarunās ar Zelenski Zalužnijs bija pieklājīgs, atturīgs, uzklausīja prezidentu, piekrita viņa teiktajam un neiebilda, tomēr galu galā darīja tāpat pa savam, par ko Zelenskim ziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

Daukšts skaidroja, ka Jermaks ir viens no tiem cilvēkiem, kuriem ir ietekme uz Zelenski un kurš ir Zalužnija nosacīts pretinieks. Lai gan Ukrainas prezidenta biroja vadītājs un bijušais Ukrainas armijas virspavēlnieks ir Ukrainas pusē, tajā pašā laikā cīņa par ietekmi uz prezidentu padoto starpā notiek diezgan bieži.

Jautāts, vai Zalužnija atstādināšana no amata neietekmēs ukraiņu kaujas garu, politologs atbildēja noraidoši, piebilstot, ka tas ir viņa ļoti subjektīvs un attāls redzējums. Viņš norādīja, ka patlaban ukraiņu karavīri ir noguruši, izpumpēti, viņiem pietrūkst artilērijas šāviņu un munīcijas, tajā pašā laikā kaujas spars izdzīt krievus no savas zemes ir saglabājies. Viņa ieskatā Sirskis to varētu izmantot, lai veiktu karaspēka rotāciju, kas patlaban ir viens no viņa nozīmīgākajiem izaicinājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu