Astoņas nedēļas pēc pagājušās vasaras militārā apvērsuma mēģinājuma Jevgēnijs Prigožins tika pasludināts par mirušu, un arī "privātā militārā kompānija Vagner” šķiet aprakti kopā ar savu līderi. Tomēr vēlme uzturēt ietekmi Āfrikā joprojām Kremlim ir dzīva – tādēļ Krievijas Aizsardzības ministrijas paspārnē izveidots jauns algotņu grupējums “Āfrikas korpuss”, kas jau novembrī sāka īstenot operācijas Mali, pirms pāris nedēļām devies uz pirmo misiju Burkinafaso, bet plāno darboties arī citviet, kur var konkurēt ar rietumvalstu ietekmi.

Informācija par jaunizveidoto “Āfrikas korpusu” publiski parādījusies pakāpeniski. Pagājušajās nedēļās tā skaļāk izskanēja saistībā ar misiju Burkinafaso. Šīs Rietumāfrikas valsts ciešās saites ar Krieviju tika apliecinātas 24. janvārī, kad kļuva zināms par 100 karavīru nosūtīšanu uz Burkinafaso galvaspilsētu Vagadugu, lai atbalstītu tās militāro huntu. Nosūtītā personāla oficiālā misija ir palīdzēt aizsargāt militārās huntas līderus, īpaši vadītāju Ibrahimu Traori, no pretinieku uzbrukumiem un iedzīvotājus no teroraktiem. Ja iepriekš hunta bija izvairījusies ielaisties ciešākā sadarbībā ar “Vagner”, tad tagad, zem oficiālā Krievijas Aizsardzības ministrijas karoga, tapusi jauna draudzība.

Tomēr tieši vāgneriešu sekmes citās reģiona valstīs bruģējušas ceļu uz attiecībām ar Krievijas paramilitārajiem grupējumiem, jo parādīja, ka krievi ir spējīgi palīdzēt cīņā pret nemierniekiem, tajā pašā laikā neiejaucoties vietējā režīma politikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X