Latvijas portreti Senās prasmes Vienkoču parkā

Rihards Vidzickis Foto: kadrs no filmas
Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyLinkedIn Draugiem X

Vienkoču parka saimnieks Rihards Vidzickis kokapstrādes maģiju saskata tradicionālajā amatniecībā, kurā netiek izmantoti mūsdienu elektroinstrumenti un nav dzirdamas motoru skaņas. Tikai tas, kā amatnieka darbarīka asmens griež koku.

Kāpēc Vienkoči? Tāpēc, ka Rihardu fascinē darinājumi no viena koka gabala. Par vienkoci tiek uzskatīts jebkas, kas ir veidots no viena koka gabala vai kura galvenā sastāvdaļa ir no viena koka, - maizes abra, koka karote, tīne, koka caurules, vienkoču laiva, vienkoču zārki, kādos sendienās tika apglabāti mūsu senči.

Izvērstās vienkoču laivu būvēšanas prasmes Latvijā bija izmirušas. Šur tur Igaunijā un Sibīrijā šīs zināšanas vēl ir saglabājušās, un Rihards brauca ciemos, mācījās, lasīja vēsturiskos materiālus un atgrieza Latvijā prasmi uzbūvēt laivu no viena koka gabala.

Izvērstās vienkoča laivas izgatavošana ir laikietilpīgs process, tas var paņemt pat pusgadu. Laivas izgrebšana, sagataves mērcēšana, sautēšana uz liela ugunskura, līdz kokā esošais ūdens ir uzvārījies un padarījis koku mīkstāku. Tad laiva tiek atvērta, tajā saliekot daudzus kociņus, kas ar savu elastības spēku spiež vaļā laivas malas. Pirmais mēģinājums izgatavot laivu neizdevās; kociņu milzīgais spēks ar lielu blīkšķi atšāva vaļā laivas bortu. Rihards ķērās pie jaunas laivas gatavošanas, un tagad tā karājas Riharda darbnīcā pie griestiem. Rihardam laivot vislabāk patīk ziemā pa Gauju. Reizēm viņš ar laivu aizbrauc ciemos pie igauņiem uz Soomā nacionālo parku.

Foto: kadrs no filmas

Uz kokapstrādes kursiem Vienkočos ierodas cilvēki no visas pasaules. Parasti tie ir citu jomu pārstāvji, kuri kokamatniecību grib izvēlēties par savu hobiju, pavadīt savu brīvo laiku, radot kādas lietas. Rihards uzskata, ka tā ir gan relaksācija, gan iespēja cilvēkam sajust gandarījumu, kaut ko uztaisot. Un bieži vien ar savu spēku un pareizo instrumentu ātrāk, nekā tas ir izdarāms ar kādu mūsdienu instrumentu.

Jau no bērnības Riharda aizraušanās ir arī maketiņu taisīšana. Rihardam patīk vēsture, viņš pēta vietējo vēsturi un ir apvienojis sendienu izzināšanu un maketiņu taisīšanu. Rihards vēstures liecībās sameklē kādu ēku, kas līdz mūsdienām nav saglabājusies. Fotogrāfijās un citās vēstures liecībās kārtīgi izpēta to un pie sevis Vienkočos uzbūvē tās maketu. Vienkoču parkā apmeklētāji var apskatīt Riharda radītos pirmās Līgatnes papīrfabrikas, Paltmales un citu muižu maketus.

Foto: logo

Projektu "Latvijas portreti" finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta saturu atbild SIA "TVNET GRUPA"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu