Rīga ik gadu ieguldīs ap 15 miljoniem eiro ūdens un kanalizācijas tīkla atjaunošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēsturiskais Rīgas ūdens tornis Alīses ielā, Āgenskalnā
Vēsturiskais Rīgas ūdens tornis Alīses ielā, Āgenskalnā Foto: Facebook, "Latvia Inside VR"

Līdz 2040. gadam Rīgas ūdens un kanalizācijas tīklu atjaunošanā katru gadu ieguldīs ap 15 miljoniem eiro, informēja pašvaldības uzņēmuma "Rīgas ūdens" Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja.

"Rīgas ūdens" izstrādājis vairākus iespējamos ūdensvada un kanalizācijas atjaunošanas scenārijus, un ir aplēstas šo projektu realizācijai nepieciešamās izmaksas.

Ūdensvada tīkla atjaunošanā plānots investēt ap septiņiem miljoniem eiro gadā, kas nodrošinātu vidēji 17,8 kilometru ūdensvadu atjaunošanu gadā. Pašlaik ik gadu tiek atjaunoti aptuveni trīs kilometri ūdensvada.

Savukārt kanalizācijas tīkla atjaunošanā plānots ieguldīt ap astoņiem miljoniem eiro gadā, atjaunojot vairāk nekā 150 kilometrus pilsētas kanalizācijas tīklu.

Izvērtējot Rīgas ūdensvadu tehnisko stāvokli, izstrādāts ūdensapgādes tīkla ilgtermiņa atjaunošanas plāns. Rīga un tās ūdenssaimniecības tīkli tika būvēti, plānojot iedzīvotāju skaita palielināšanos līdz miljonam, bet šobrīd "Rīgas ūdens" klientu skaits ir aptuveni 630 000.

Ūdens tiek lietots mazāk, nekā plānots, tā plūsmas ātrums tīklā ir samazinājies, līdz ar to nodrošināt nemainīgi augstu kvalitāti esot sarežģīts uzdevums.

"Rīgas ūdens" ūdensvada tīklu kopējais garums ir 1515 kilometri, bet vidējais vecums - 46 gadi. Konstatēts, ka neapmierinošā tehniskajā stāvoklī ir 176 kilometri ūdensvadu. Īstenojot atjaunošanas plānu, prioritāri tiks atjaunoti ūdensvada posmi ar lielāku bojājumu skaitu, neatbilstošu caurplūdi un no neatbilstoša materiāla būvētie.

Analizējot cauruļvadu bojājumus maģistrālajos un sadales tīklu posmos pēdējo piecu gadu periodā, konstatēts, ka tajos notiek vidēji 172 avārijas gadā. Lielākais to skaits reģistrēts Imantā, Ziepniekkalnā, Purvciemā, Dārzciemā, Sarkandaugavā un Maskavas forštatē, tāpat vecpilsētā, Rīgas centra apkaimē un Iļģuciemā.

Lai gan pērn avāriju skaits bijis mazāks, iedzīvotāju nodrošināšanai ar nepārtrauktu pakalpojumu un kvalitatīvu ūdensapgādi bojājumu skaitu nepieciešams samazināt, skaidro uzņēmumā.

Kanalizācijas tīklu vidējais vecums ir 42 gadi, un to kopējais garums - 1255 kilometri.

Ekspluatācijā joprojām esot caurules no aizpagājušā gadsimta beigām. Neapmierinošākajā tehniskajā stāvoklī lielākoties esot daļa no vecākajiem keramikas un padomju okupācijas gados būvētajiem dzelzsbetona tīkliem. Kritiskā tehniskajā stāvoklī esot 152,9 kilometri kanalizācijas tīklu.

Pēdējo piecu gadu periodā, konstatēts, ka kanalizācijas tīklos notiek vidēji 132 avārijas gadā. Lielākais to skaits reģistrēts Pļavniekos, Dārzciemā, Āgenskalnā un Maskavas forštatē, tāpat arī pilsētas centrā, Katlakalnā un Šķirotavā. Šīm apkaimēm tiks pievērsta pastiprinātāka uzmanība kanalizācijas tīklu atjaunošanas plānā.

Kā ziņots, "Rīgas ūdens" apgrozījums 2022.gadā bija 65,725 miljoni eiro, kas ir par 17,7% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 6,4% un bija 5,161 miljons eiro.

Vienlaikus pērn deviņos mēnešos "Rīgas ūdens" apgrozījums bija 45,664 miljoni eiro, bet peļņa - 3,007 miljoni eiro.

"Rīgas ūdens" nodrošina pilsētas ūdensapgādes pakalpojumus Rīgā un vairākās Pierīgas teritorijās - Ādažu, Ropažu, Mārupes un Ķekavas novadā, kā arī notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas pakalpojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu