Rinkēvičs: Krievijas agresija pret Ukrainu var turpināties gadiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Krievijas agresija pret Ukrainu var turpināties gadiem, teica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, 22. februārī, uzrunājot deputātus Saeimā ārkārtas sēdē un pieminot Krievijas kara Ukrainā otro gadadienu.

Viņš atzīmēja, ka Krievijas karš ar Ukrainu sākās pirms desmit gadiem ar Krimas aneksiju, Rietumu samierināšanos un acu pievēršanu. Prezidents norādīja, ka pirms diviem gadiem sākās karš Eiropas centrā, kurā Ukraina aizstāv ne tikai savu zemi, bet arī savus cilvēkus, arī demokrātiju un veselo saprātu pasaulē.

"Divi gadi ir daudz. Divi gadi ir tik, lai bērndārznieki Latvijā vairs neatcerētos laiku bez ziņām par karu. Divi gadi ir tik, lai Ukrainas bērni neatcerētos, kā ir mierīgi gulēt. Divi gadi ir tik, lai bērni Ukrainā neatcerētos, kā ir paļauties, ka arī rītdien modīsies kopā ar saviem vecākiem," akcentēja Rinkēvičs.

Savā uzrunā viņš pieminēja Buču, Irpiņu un Borodjanku, kas pirmās 2022.gada pavasarī Kijivas pievārtē piedzīvoja to, ko sauc par "krievu pasauli" - beztiesiskumu, laupīšanas, ukraiņu spīdzināšanas, izvarošanas un nogalināšanas.

Valsts prezidents atsauca atmiņā pagājušā gada novembri, kad viņš apmeklēja Jahidnes ciemu Černihivas apgabalā, kur vienā no skolas pagrabiem vairāk nekā trīssimt cilvēku tika turēti 27 dienas. Viņus turēja necilvēcīgos apstākļos, tumsā, bez pārtikas, savukārt bērni turpat gulēja blakus mirušajiem.

"Lūk, jums, "krievu pasaule". Dažkārt šķiet, ka Krievija rīkojas par spīti un tik šausmīgi, ka šausmīgāk vairs nevar. Un tad tā pierāda, ka var gan. Ļaunums kļūst ļaunāks. Tumsa kļūst tumšāka. Nedzīvosim ilūzijās. Diemžēl, Krievijas agresija pret Ukrainu var turpināties gadiem," deputātiem sacīja Rinkēvičs.

Viņš uzsvēra, ka divi gadi ir daudz par daudz, lai cilvēki visā pasaulē, arī Latvijā, sāktu pagurt. Valsts prezidents aicināja atcerēties, ka nogurums no kara, nogurums palīdzēt un uzmanīties ir liela greznība. Rinkēvičs klāstīja, ka cilvēkiem Ukrainā neviens nav devis iespēju pagurt. Tāpat viņiem neviens neprasa, vai viņi nav noguruši saņemt ziņas par tuvinieku nāvēm, viņiem neprasa, vai viņus nenogurdina cīņa frontē. Prezidents norādīja, ka ukraiņiem nav izvēles.

"Toties mums tā ir. Man ir izvēle. Jums ir izvēle. Latvijai ir izvēle. Un mums joprojām ir jāturpina izvēlēties ne tikai nepagurt, bet arī rīkoties. Tagad. Šodien. Mums patīk daudz diskutēt, taču ne vienmēr pieņemt lēmumus. Mēs esam radījuši gaidas, taču ir vajadzīgs rezultāts. Tagad. Jo tieši šobrīd ir svarīgi, ko mēs izdarām, nevis ko esam tikai iecerējuši! Gan attiecībā uz atbalstu Ukrainai, gan mājasdarbu izpildīšanu pašu drošības stiprināšanai," pauda Valsts prezidents.

Viņš uzsvēra, ka gan parlamentam, gan valdībai, gan valsts varai ir jārīkojas nekavējoties. Prezidenta ieskatā Austrumu robežas izbūves epopeja ir jāpabeidz. Valsts robežas militārās aizsardzības sākotnējā fāze ir jāievieš tagad. Ir jāpārrok ceļi un uz robežu jāpiegādā bloķējošas konstrukcijas. Arī tas ir jādara tagad.

"Ir jānodrošina NATO brigādes izvietošanas priekšdarbi. Ir jāstiprina mūsu Valsts aizsardzības dienests un Zemessardze. Tas viss ir mūsu drošības pamats. Ugunsdzēsējiem, policistiem un robežsargiem ir jāsniedz viņu atlīdzības perspektīva. Tiesu varai ir laiks aptvert, ka noziegumi pret valsti nav ierindas huligānisms. Sodiem ir jābūt bargiem un taisnīgiem," atzīmēja prezidents.

Rinkēvičs norādīja, ka pašvaldībām un iedzīvotājiem ir jānodrošina skaidrs rīcības algoritms un iespējas to nekavējoties uzzināt un īstenot apdraudējuma gadījumā. Tas attiecas arī uz patvertnēm. Tāpat, pēc prezidenta paustā, ir jāizbeidz ekonomiskie sakari ar Krieviju. Viņaprāt, nauda, ko Latvijas uzņēmumi cer nopelnīt, labklājību mums nenesīs.

Viņš uzsvēra, ka katrs cents ir atbalsts Krievijas karadarbībai. Valsts prezidents akcentēja, ka ir jāizbeidz Krievijas kara mašinērijas finansēšana, importējot Krievijas graudus. Rinkēvičs arī sacīja, ka sankciju apiešana ir atbalsts Krievijas patmīlībai un agresijai. Viņa ieskatā, tas nav tikai valdības vai valsts varas, bet arī Latvijas uzņēmumu un sabiedrības morāles izvēles jautājumus.

"Aizliegumi daudz nepalīdzēs, ja visi kopā nerīkosimies. Es neesmu naivs. Tas nenotiks uzreiz, bet ir jāsāk. Mums jāiegulda aizsardzības industrijas attīstībā, attīstot inovācijas un ražošanas kapacitāti. Latvija vada dronu koalīciju. Laikā, kad Ukrainai trūkst artilērijas šāviņu, droni palīdz Ukrainas aizstāvjiem iznīcināt Krievijas karaspēku un tehnikas vienības. Visbeidzot arī mums ir jāpieņem ilgtermiņa militārā atbalsta programma Ukrainai," uzrunā akcentēja Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka esam bezgalīgi skaidrojuši pasaulei, kāpēc ir nepieciešams atbalstīt Ukrainu un sakaut ļaunuma impēriju, bet ar to nepietiek. Valsts prezidenta ieskatā Latvija ir jāturpina būt Ukrainas stingrajam plecam un sabiedrotajam visās starptautiskajās organizācijās.

Rinkēvičs apliecināja, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainas centienus rast taisnīgu mieru gan turpinot aktīvi iesaistīties par starptautiskā tribunāla izveidi ANO paspārnē, lai nodrošinātu Krievijas vadības atbildību, gan sadarbojoties ar starptautiskajām organizācijām, lai atgūtu nolaupītos Ukrainas bērnus.

Vēršoties pie Saeimas, Valsts prezidents uzsvēra, ka, atbalstot Ukrainu, mēs sargājam savu brīvību. Tas ir jādara, cik spējam un vēl vairāk. Viņš pieminēja, ka Latvija ir atbalstījusi Ukrainu jau no pirmās dienas, bet, lai uzvarētu, Ukrainai ir nepieciešams mūsu atbalsts arī turpmāk - gan darbos, gan vārdos.

"Nav iespējams brīvību sargāt pārāk daudz. Bez brīvības mums nebūs iespējas izvēlēties pagurt. Bez brīvības mums nebūs vispār nekādas izvēles. Tāpēc aicinu - saņemties, nepagurt un darīt tagad! Rīkoties tagad," aicināja Valsts prezidents.

Kā ziņots, 2022.gada 24.februāra agrā rītā Krievijas diktators Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu