Rēzekne spēlējas ar savu iedzīvotāju dzīvēm, uzsver premjere (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidente Evika Siliņa.
Ministru prezidente Evika Siliņa. Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Rēzeknes pašvaldība jau zināmu laiku spēlējas ar savu iedzīvotāju dzīvēm un nepilda savu pirmo uzdevumu, ceturtdien medijiem sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), komentējot Rēzeknes pilsētas domes rīcību, likumā paredzētajā laikā nepieņemot pašvaldības budžetu.

Siliņa sacīja, ka šis gads daudzām pašvaldībām "bija diez gan izaicinošs gads", tomēr tās ir spējušas vienoties par budžetu. Šis fakts parādot to, ka Rēzeknē ir kāda īpaša situācija, nespējot panākt politisku vienošanos, uzskata Ministru prezidente.

Politiķe akcentēja, ka valdība no savas puses iepriekš noteica skaidrus nosacījumus, bet Rēzeknes vadība tos ignorēja. Tagad valdība iecerējusi meklēt citu veidu, kā problēmu risināt, vienlaikus domājot arī par to, lai Rēzeknes iedzīvotāji no tā neciestu, un viņu vajadzības tiktu apmierinātas.

Jau ziņots, ka Rēzeknes pilsētas dome trešdien, kas atbilstoši normatīvajiem aktiem bija pēdējā diena pašvaldības budžeta pieņemšanai, sabalansētu budžetu nepieņēma. Normatīvie akti nosaka, ka pašvaldībām budžeti ir jāpieņem divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta apstiprināšanas, sekojoši 2024.gada budžeti pašvaldībām bija jāpieņem līdz 21.februārim. Finanšu ministrija ir paziņojusi, ka Rēzeknes pilsētas pašvaldība tagad nesaņems solīto piecu miljonu eiro aizdevumu, kas nepieciešams pilsētas finanšu situācijas stabilizēšanai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV) sola vēl vērtēt Rēzeknes pilsētas domes rīcību, likumā paredzētajā laikā nepieņemot pašvaldības budžetu, lai saprastu, vai tas uzskatāms par pietiekami būtisku pārkāpumu, par kuru pašvaldība būtu atlaižama.

Ministre aģentūrai LETA pauda, ka šis nav pirmais šāds gadījums. Viņas skatījumā, Rēzeknes gadījums esot jāvērtē ne tikai no juridiskā viedokļa, lai saprastu, vai ir pamats pašvaldība atlaišanai, bet arī esot jāvērtē, kādas intereses pārstāv no amata atstādinātais Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai") un viņa sabiedrotie Rēzeknes domes deputāti, kuru izaicinošā rīcība novedusi šajā situācijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu