Vācija sper vēl vienu soli marihuānas legalizācijas virzienā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: hanohiki/Shutterstock

Vācijas parlamenta apakšnams piektdien apstiprinājis likumprojektu par marihuānas legalizāciju.

Par likumu balsoja 407 Bundestāga deputāti, 226 balsoja pret, bet četri atturējās.

Balsojums parlamenta augšpalātā Bundesrātā paredzēts 22.martā.

Likums paredz, ka no 1.aprīļa pieaugušajiem būs tiesības mājas glabāt 50 gramus marihuānas personīgai lietošanai, bet ārpus mājām pie viņiem varēs atrasties 25 grami "zālītes". Viņiem būs arī tiesībās mājās audzēt līdz trijiem kaņepju stādiem.

Savukārt no 1.jūlija tā dēvētajiem marihuānas klubiem būs tiesības kolektīvi audzēt kaņepes nekomerciāliem nolūkiem.

"Tas ir svarīgs uzlabojums mūsu narkotiku politikai," pirms balsojuma norādīja veselības ministrs Karls Lauterbahs, kurš pārstāv sociāldemokrātus (SPD). "Ar šo likumu mēs panāksim vērā ņemamu melnā tirgus samazināšanu, uzlabosim bērnu un jauniešu aizsardzību un [apgādāsim] ar drošāku produktu gados vecākos patērētājus."

Arī zaļo pārstāve veselības jautājumos Kirstena Kaperte-Gontere apgalvoja, ka likums ļaušot stiprināt jauniešu veselības aizsardzību.

Savukārt liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) pārstāve Kristīne Litke paziņoja, ka tas esot "vēsturisks pagrieziena punkts" uz politiku, kas atbilsts sabiedriskajai realitātei.

Viņa piebilda, ka, audzējot kaņepes mājās, marihuānas patērētāji zinās, no kurienes tā nākusi.

Tomēr valdības ieceri kritizē gan daļa politiķu, gan mediķu organizācijas, gan tiesībsargāšanas iestādes.

"Bērnu un jauniešu aizsardzība jūsu likumā nav nekas vairāk kā liekulīgas pļāpas," atzina Bundestāga deputāte Simone Borharta, kas pārstāv opozīcijā esošos kristīgos demokrātus (CDU).

Viņa norādīja, ka par likuma bīstamību brīdina ārsti, policisti, psihoterapeiti un visu federālo zemju iekšlietu ministri, kā arī uzsvēra, ka kaņepju audzēšanu mājās nav iespējams kontrolēt.

Sarunā ar aģentūru DPA CDU Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) parlamentārās grupas priekšsēdētājs Aleksandrs Dobrints norādīja, ka marihuānas legalizēšana radīs vairāk atkarīgo, lielākas sociālās problēmas un mazinās drošību, īpaši jauniešu vidū.

"Šo likumu nav iespējams kontrolēt, un tā ir dāvana organizētajai noziedzībai Vācijā," uzsvēra Dobrints.

Arī Bundestāga deputāts Jergs Šneiders, kas pārstāv eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD), norādīja, ka kanclera Olafa Šolca vadītā valdība radījusi "ekonomisku stimulu paketi organizētajai noziedzībai".

Marihuānas legalizāciju pilnībā vai daļēji atbalsta tikai 42% pilsoņu, kamēr 47% vāciešu pret to pilnībā vai daļēji iebilst, liecina piektdien publicētie aptaujas rezultāti.

Vēl 11% aptaujāto uz šo jautājumi nav atbildējuši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu