Borels: Kara iznākums Ukrainā varētu izšķirties ļoti drīz (11)

TVNET/Deutsche Welle
Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels
Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels uzskata, ka kara iznākums Ukrainā var tikt izšķirts tuvāko mēnešu laikā. Tomēr Ukrainai ir nepieciešams lielāks ES atbalsts, viņš teica intervijā Spānijas laikrakstam “El País”, kas tika publicēta svētdien, 25. februārī.

“Pretoties nozīmē uzvarēt,” sacīja Borrels. Viņš uzsvēra, ka ES “civilā, militārā, ekonomiskā un humānā palīdzība” Kijivai pārsniedz ASV sniegto palīdzību, taču, ja ES vēlas, lai “Ukraina pretotos”, tai “jāsniedz lielāka palīdzība un ātrāk”.

Eiropai “jāpamostas”

Eiropa ir sapratusi, ka dzīvo bīstamā pasaulē, uzsvēra ES diplomātijas vadītājs. Tagad tai ir “jāpamostas”, jāuzņemas atbildība, jāpalielina savas aizsardzības spējas un jābūt gatavai “jebkurai varbūtībai”.

Žuzeps Borels piebilda, ka Eiropas valstis nav iesaistītas karā Ukrainā un “pilnībā nesaprot”, ko tas tām nozīmē. “Krievija ir nedemokrātisks režīms, kas spēj iznīcināt savus oponentus, piemēram, Navaļniju, vai likvidēt pārbēdzējus Eiropas teritorijā. Vai mēs vēlamies, lai tā parādītos pie Eiropas sliekšņa un kontrolētu 36% pasaules labības tirgus?” retoriski vaicāja Eiropas diplomātisko dienestu vadītājs.

Diplomāts sacīja, ka viņu biedē eiropiešu bailes, ka ASV militārais lietussargs virs kontinenta varētu zust, ja ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēs Donalds Tramps. “Mēs esam novecojošs kontinents jaunā pasaulē, no tā arī šis baiļu un nedrošības sajaukums,” teica Borels.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu