Foto Ukraina lūdz piegādāt Latvijā ražotos militāros skrejriteņus "Mosphera" (7)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šobrīd Ukrainas bruņotie spēki aktīvi izmanto pagājušajā gadā saņemto Latvijas sabiedrības ziedojumu (sadarbībā ar organizāciju Ziedot.lv), kurā bija iekļauta Latvijā ražota militārā tehnika, tajā skaitā arī Liepājā ražotie "Mosphera" militārie skūteri.

Uzņēmums SIA "Global Wolf Motors", kas šāda veida skūterus izstrādājis un ražo jau divus gadus, saņēmis Ukrainas komandieru apliecinājumus par šīs militārās tehnikas izturību un noderību kaujas apstākļos, kā arī lūgumu Latvijai palīdzēt ar vēl 68 šādu transportlīdzekļu piegādi.

Kā Latvijas uzņēmumam uzsvēruši Ukrainas armijas pārstāvji, šāda veida militāro skūteru nozīme frontē ir ārkārtīgi liela – ar tiem iespējams pārvietoties pa bezceļiem, izmantot specoperācijās un izlūkošanā, līdz ar to Ukrainas karavīri var būt mobilāki kaujas uzdevumu izpildē.

Foto: Publicitātes foto

"Esam gandarīti, ka mūsu militārie skūteri, kas ir ražoti tepat Latvijā, var reāli palīdzēt Ukrainas cīņā ar agresoru. Ukrainas bruņoto spēku izteiktais lūgums ir ārkārtīgi liels novērtējums mūsu ražotajiem militārajiem skūteriem. Ceram, ka tiks rasts valstisks risinājums, lai spētu Ukrainas bruņoto spēku militārās palīdzības lūgumu izpildīt. Izprotot situācijas nopietnību,"Mosphera" skūteru ražošanu esam gatavi sākt nekavējoties un lielu daļu jau varam izsūtīt pāris nedēļu laikā, ņemot vērā, ka katra diena kaujas laukā ir izšķiroša," atzīst uzņēmuma valdes loceklis Klāvs Ašmanis. Viņš uzsver, ka uzņēmums iepriekš ir atbalstījis Ukrainu, taču visu prasīto 68 skūteru dāvinājumam būtu nepieciešams valsts atbalsts.

Jau 2023.gadā Ukrainas bruņotie spēki saņēma Latvijas sabiedrības ziedojumu, kurā bija iekļauta Latvijā ražota militārā tehnika, tostarp arī "Mosphera" militārie skūteri. Tie tika nodoti izlūkiem un specvienībām Ukrainas frontes līnijās. Gūstot pozitīvu pieredzi, kaujas vienības dalījušās atsauksmēs ar kolēģiem citās militārajās vienībās.

Foto: Publicitātes foto

Saņemtās atsauksmes no Ukrainas karavīriem liecina, ka elektriskie skūteri ir ļoti efektīvi, lai karavīri operatīvi nokļūtu vajadzīgajās pozīcijās – liela kaujas tehnika būtu pamanāma, bet, izmantojot "Mosphera" skūterus, risks ir daudz mazāks. Ir iespējams ērti mainīt karavīru pozīcijas, izvest viegli ievainotos, apgādāt karavīrus un pārvietoties ātrāk, nekā tas būtu iespējams kājām, un klusāk, nekā tas būtu iespējams ar lielāku transportlīdzekli. Elektriskais skūteris ir labāk manevrējams, un ir daudz mazāka iespēja, ka ienaidnieks to pamanīs.

"Mosphera" elektrisko skūteru izgatavotājs ir SIA "Global Wolf Motors" un ir viens no nedaudzajiem Latvijas duālās pielietojamības militārajiem ražotājiem.

Skūteri tiek projektēti un ražoti Liepājā, ir speciāli pielāgoti militārām vajadzībām, kā arī spēj sasniegt pat 100 km/h lielu ātrumu. Ar vienu uzlādi tie nobrauc līdz pat 300 km lielu distanci. Šo unikālo elektrisko skūteri izmanto nu jau gandrīz 20 pasaules valstīs, tostarp arī tepat Latvijā - Dienvidkurzemes novada pašvaldības policija.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu