Ogres novada iedzīvotāji nav apmierināti ar AS "Liepājas autobusu parks" pakalpojumu kvalitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Šogad Ogres novada pašvaldība ir saņēmusi septiņas iedzīvotāju sūdzības par sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja AS "Liepājas autobusu parks" pakalpojumu zemo kvalitāti, informē pašvaldība.

Ogres novada Sabiedrisko pārvadājumu un transporta infrastruktūras jautājumu komitejas sēdē tās priekšsēdētājs Indulis Trapiņš ("Nacionālā savienība "Taisnīgums"") informēja par sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja AS "Liepājas autobusu parks" nespēju nodrošināt kvalitatīvus pakalpojumus Ogres novadā.

"Liepājas autobusu parks" pasažieru pārvadājumus autobusu maršrutos Ogres novadā veic kopš 2022.gada 1.jūlija. Jau no paša sākuma bija novērojami pārvadātāja sistemātiski pārkāpumi - reisu neizpildes, neatbilstoša izmēra autobusu nodrošināšana, biļešu neizsniegšana, iztrūkstoša vai novēlota informācija par atceltajiem reisiem. Ogres novada pašvaldība joprojām saņem iedzīvotāju sūdzības par sabiedriskā transporta pakalpojumu neizpildi vai problēmām Ogres novadā.

Pašvaldībā skaidro, ka šī gada sākumā pašvaldība saņēma vēstules arī no Suntažu, Ķeipenes, Krapes, Mazozolu un Ogresgala pagasta pārvaldēm par virkni problēmām saistībā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju, tostarp par pieturvietām, kurās līdz šim pasažieri tika uzņemti, bet tagad autobuss pabrauc tām garām, jo tās nav iekļautas maršrutā. Līdz ar to rodas situācijas, ka pasažieri netiek uz darba vietām un izglītības iestādēm, viņiem jāmēro vairāki kilometri uz tuvāko sabiedriskā transporta pieturvietu. Tāpat tiek regulāri saņemtas sūdzības par to, ka netiek izsniegtas brauciena biļetes, kas ir vienīgais attiecīgā sabiedriskā transportlīdzekļa reisa pasažieru skaitu apliecinošais dokuments. Tādejādi statistika par patieso pasažieru skaitu būtiski atšķiras no reģistrētās, kas ietekmē sabiedriskā transporta maršruta nepieciešamību. Pašvaldības ieskatā šāda situācija nav pieņemama.

Ogres novada pašvaldība regulāri komunicē gan ar VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD), gan "Liepājas autobusu parks" pārstāvjiem, tomēr situācija nav uzlabojusies, tieši pretēji - tā tikai pasliktinās. Tas nav pieļaujams, tādēļ pašvaldība aicinās "Autotransporta direkcija" un "Liepājas autobusu parks" pārstāvjus uz sarunu, lai vienotos par turpmāko rīcību problēmas risināšanai vai līguma laušanu. Pašvaldības vārdā uz sarunu tiek deleģēts Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA), izpilddirektora vietniece Dana Bārbale un Sabiedrisko pārvadājumu un transporta infrastruktūras jautājumu komitejas priekšsēdētājs Trapiņš.

Helmanis uzskata, ka jau no paša sākuma šis līgums bijis brāķis, jo pirms iepirkuma procedūras veikšanas ar pašvaldību neviens nekonsultējās ne par nepieciešamajiem maršrutiem, ne pieturvietām. "Tā kā joprojām netiek saņemts kvalitatīvs pakalpojums, atkal runāsim par šo jautājumu valstiskā mērogā," pauž domes priekšsēdētājs.

Ņemot vērā kritisko situāciju ar sabiedriskā transporta pārvadājumiem Ogres novadā, arī turpmāk Ogres novada pašvaldība aicina iedzīvotājus informēt pašvaldību par autobusu reisu neizpildi vai problēmām šī pakalpojuma nodrošināšanā, rakstot uz e-pastu "sab.autobuss@ogresnovads.lv".

Kā vēstīts, pagājušā gada rudenī ATD prasīja pasažieru pārvadātājam ar autobusiem AS "Liepājas autobusu parks" samazināt veikto maršrutu skaitu Pierīgā, pārdalot tos starp apvienības dalībniekiem.

Lai risinātu "Liepājas autobusu parka" reisu neizpildes, ATD samazinās pārvadātāja maršrutu skaitu un pārdalīs atbildības apjomu starp apvienības dalībniekiem, kas šobrīd nodrošina reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu maršrutu tīkla daļā "Pierīga", pavēstīja ATD pārstāvji.

Apvienībā ietilpst "Liepājas autobusu parks", SIA "Latvijas sabiedriskais autobuss" un AS "Nordeka".

Jau ziņots, ka ATD ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā.

Tāpat ziņots, ka "Liepājas autobusu parka" apgrozījums 2022.gadā bija 17,839 miljoni eiro, kas ir par 15,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās vairākkārt un bija 190 731 eiro. Finanšu rādītāji par pagājušo gadu vēl nav publiskoti.

Pēc Konkurences padomes 2022.gada 29.marta lēmumā par Konkurences likuma pārkāpuma konstatēšanu "Liepājas autobusu parka" darbībās uzņēmuma mazākuma akcionārs (34,85%) ir Liepājas pašvaldība, bet 59,83% akciju pieder SIA "LAP1R", kas, pēc "Firmas.lv" datiem, pastarpināti pieder Andra Šķēles (67%) un Aināra Šlesera (LPV) (33%) ģimenēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu