RTU izstājas no organizācijas, kas atsakās no biedru rindām izslēgt Krievijas augstskolu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

No Eiropas moderno inženierzinātņu universitāšu organizācijas (CESAER) izstājušās Baltijas un Čehijas vadošās tehniskās universitātes, tostarp Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), jo no organizācijas biedru rindām nav izslēgta Tomskas Politehniskā universitāte Krievijā.

Lēmums izstāties no CESAER pieņemts, solidarizējoties ar Ukrainu un uzsverot uzticību starptautiskajām tiesību normām, skaidro universitāte. Arī CESAER Direktoru padome balsojumā neesot apliecinājusi skaidru pozīciju, ka minētajai Krievijas augstskolai, kas "atklāti atbalsta Krievijas karu Ukrainā", nav vietas organizācijā.

No dalības CESAER atteikušās arī Tallinas Tehnoloģiju universitāte, Kauņas Tehnoloģiju universitāte un Čehijas Tehniskā universitāte Prāgā. Par savu lēmumu universitāšu rektori paziņojuši vēstulē, kas adresēta CESAER prezidentam Rikam Van de Vallem un ģenerālsekretāram Matiasam Bjornmalmam.

Rektori vēstulē akcentējuši, ka universitātēm ir nepieņemama CEASER pašreizējā nostāja, apturot Tomskas Politehniskās universitātes mandātu, taču neizslēdzot to no organizācijas, lai arī augstskola paudusi atklātu atbalstu Krievijas agresijai Ukrainā.

Baltijas valstu un Čehijas universitāšu lēmums par CESAER atstāšanu nav pieņemts pēkšņi un sasteigti, bet gan pēc garām diskusijām, kurās minētās universitātes vairāku mēnešu garumā argumentēti centās pārliecināt CESAER izslēgt no biedru rindām Krievijas augstskolu, skaidro RTU.

CESAER ir dibināta 1990.gadā, un tās sastāvā ir aptuveni 60 vadošās tehniskās universitātes no vairāk nekā 20 valstīm.

RTU organizācijā tika uzņemta 2015.gadā, kad pirmsiestāšanās izvērtēšanas un akreditācijas procesā bija pierādījusi savu atbilstību augstajiem organizācijas izvirzītajiem kritērijiem studiju, zinātnes un inovācijas jomā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu