Pat 30 gadus kopš Latvija kļuva par neatkarīgu valsti, Latvijas Pareizticīgā baznīca joprojām atrodas Krievijas Pareizticīgās baznīcas paspārnē. Maskavas patriarhāts atbalstīja Kremli pilna mēroga karā Ukrainā, kas pamudināja Latvijas varas iestādes veikt mērķtiecīgus pasākumus, lai norobežotu Latvijas Pareizticīgo baznīcu no Maskavas. "TVNET+" analizēja, kāpēc šāda situācija izveidojās un kādā statusā šobrīd ir Latvijas Pareizticīgā baznīca.

Latvijas Pareizticīgā baznīca nonākusi divējādā situācijā. No vienas puses, valsts ir izdevusi likumu, kas nosaka, ka Latvijas baznīca iegūst neatkarību no Krievijas Pareizticīgās baznīcas, taču, no otras puses, valdība var ietekmēt tikai baznīcas administratīvos aspektus, bet ne tās kanonisko statusu, kas ir atkarīgs no pašām baznīcām.

Latvijas Pareiztīcīgās baznīcas nostāju kodolīgi formulēja teologs Andrejs Kurajevs: "Tā ir tāda gaidīšanas politika: vai nu nomirs šahs, vai ēzelis."

Savukārt profesors Valdis Tēraudkalns pastāstīja, ka pērn rudenī Maskavā viesojās Latvijas Pareizticīgās baznīcas delegācija, kas no turienes atveda liturģiskiem nolūkiem nepieciešamo iesvētīto eļļu, un, pēc viņa teiktā, publiskajā telpā izskanējusi informācija par dievkalpojumos notiekošajām lūgšanām par Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X