Abi LU rektora amata kandidāti atbalsta ieceri ieviest studentu ombudu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LU rektora amata kandidāti Signe Bāliņa un Gundars Bērziņš
LU rektora amata kandidāti Signe Bāliņa un Gundars Bērziņš Foto: LETA/TVNET

Abi Latvijas Universitātes (LU) rektora amata kandidāti piekrīt vajadzībai ieviest studentu ombudu, kas risinātu ētikas un līdztiesība jautājumus, izskanēja trešdien notikušajās LU rektora amata kandidātu debatēs.

Uz rektora amatu pretendē divi kandidāti - LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes profesore un LU rektora padomniece Signe Bāliņa un LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns, profesors Gundars Bērziņš.

Lūgumu pēc ombuda rektora amata kandidāte Bāliņa sadzirdējusi, tiekoties ar studentiem. Viņa piekrīt, ka līdzīgus uzdevumus pilda studentu pašpārvaldes, taču ne vienmēr ar to esot pietiekami. Arī Bērziņš uzskata, ka būtu jāievieš studentu ombuds, piebilstot, ka šādu praksi piekopj arī citās augstskolās. Rektora amata kandidāts arī izcēla studiju programmu direktoru nozīmi.

Abi kandidāti piekrīt, ka studentu viedoklis būtu jāņem vērā, arī lemjot par studiju maksu.

"Mājasdarbs, kas jāizdara universitātes vadībai, ir jāskaidro studentiem, kas mainīsies, ja ceļam studiju maksu, un kādas ir sekas, ja to nedarām,"

sacīja Bāliņa, uzsverot, ka abām pusēm pie šī jautājuma jāpieiet "ļoti atbildīgi". Savukārt Bērziņš uzskata, ka studentu viedoklis tiek ņemts vērā, slēdzot studiju vienošanos, un tas vērtējams kā labs virziens jautājuma risināšanā.

Plašākas debates izraisīja jautājums par jaunā rektora līdzdalību tādos pasākumos kā, piemēram, praida gājienā. Kamēr Bāliņa apliecināja gatavību doties gājienā, ja tā nolems LU Studentu padome, Bērziņš uzsvēra nepieciešamību universitātei saglabāt savu neitralitāti politiskos jautājumos. Viņš ir pārliecināts, ka par LU dalību šādos pasākumos jālemj LU Senātam.

Domājot par mecenātisma attīstību, Bāliņa piedāvā attīstīt vietējo mecenātismu un uzrunāt tos LU absolventus, kuri ir veiksmīgi biznesā. Viņas ieskatā, jāveicina absolventu kustība, kas līdz šim bijusi vairāk fakultāšu līmenī.

"Mums ir vajadzīga lielā piederība universitātei. Tam lepnumam, ka pārstāvi universitāti un kā mecenāts atgriezies savā "alma mater"," sacīja Bāliņa.

Savukārt Bērziņš piedāvā piesaistīt mecenātus kultūras objektu, piemēram, LU Botāniskā dārza attīstīšanai, kā arī zinātnisko projektu un studentu pētniecības finansēšanai.

LU Studentu padome trešdien rīkoja publiskas LU rektora amata kandidātu debates. To laikā studējošie, akadēmiskais personāls un citi interesenti varēja iepazīties ar kandidātu redzējumu par LU turpmāko attīstību, studentu iesaisti universitātē, studiju modernizāciju, kā arī saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu