Ukraina 10 dienu laikā iznīcinājusi 10 Krievijas lidmašīnas (4)

TVNET
Krievu iznīcinātājs - bumbvedējs Su-34
Krievu iznīcinātājs - bumbvedējs Su-34 Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas bruņotie spēki no 17. līdz 27. februārim ir notriekuši 10 Krievijas kara lidmašīnas, paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrija. To vidū bija deviņas modernās lidmašīnas Su-35 un Su-34, kā arī “lidojošais radars” A-50.

Dienu iepriekš ministrija paziņoja, ka tā austrumu pusē ir iznīcinājusi virsskaņas iznīcinātāju – bumbvedēju Su-34.

“Ak, mēs atkal esam to izdarījuši! <..> Un tagad tās ir 10 iznīcinātas Krievijas lidmašīnas 10 dienās!”

rezumēja ministrija.

Tajā pašā dienā Ukrainas Gaisa spēku komandieris ģenerālleitnants Nikolajs Oleščuks paziņoja, ka viņa iznīcinātāji tajā pašā virzienā notriekuši vēl vienu Su-34. Kā pierādījumu viņš siltumkameras ekrānā parādīja degošās lidmašīnas siluetu.

Iepriekš vairākos “Telegram” kanālos parādījās informācija par Krievijas Su-34 iznīcināšanu piektdien, 23. februārī. Notriektā lidmašīna nokrita Hersonas apgabala Geničeskij rajonā, rakstīja “Krimas vējš”. Ukrainas dienvidu aizsardzības spēki norādīja, ka lidmašīnas liktenis tiek noskaidrots.

Vēl viens ievērojams zaudējums Krievijas militārajai aviācijai bija tālā darbības rādiusa radaru atklāšanas un kontroles lidmašīnas A-50. Tā tika notriekta Azovas jūras tuvumā 23. februārī. Ukrainas plašsaziņas līdzekļu avoti ziņoja, ka tā bijusi kopīga valsts gaisa spēku un militārās izlūkošanas operācija. Lidmašīnas iznīcināšanu apstiprināja arī krievu militārie blogeri, taču viņi apgalvoja, ka to kļūdaini notriekuši pašas Krievijas pretgaisa aizsardzības spēki.

21. februārī Ukrainas bruņotie spēki paziņoja, ka notriekts vēl viens Su-34. 19. februārī kļuva zināms, ka notriekti uzreiz divi lidaparāti: Su-35 un Su-34. Par to personīgi ziņoja Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

Oļeščuks 18. februārī rakstīja, ka Krievija ir zaudējusi vēl vienu Su-34. Arī 17. februārī viņš ziņoja, ka pretgaisa aizsardzība ir notriekusi divus Su-34 un vienu Su-35.

Šie Ukrainas armijas minētie skaitļi ir krietni lielāki nekā iepriekšējo mēnešu rādītāji. Tas liek domāt, ka

“Ukraina ir kļuvusi agresīvāka, riskējot ar “Patriot” raķešu palaišanas iekārtu izmantošanu frontes līnijas tuvumā, lai mērķētu uz Krievijas lidmašīnām,”

BBC sacīja Londonā bāzētās domnīcas RUSI vecākais pētnieks Džastins Bronks.

Tāda pati versija ir arī amerikāņu izdevumam “Forbes”. Izdevums norāda, ka “Patriot” SAM palaišanas iekārtas varētu būt nodotas mobilām pretgaisa aizsardzības grupām, kas ar 145 kilometru darbības rādiusa raķetēm zeme-gaiss PAC-2 uzbrūk Krievijas lidmašīnām un pēc tam ātri maina atrašanās vietu, lai izvairītos no pretuzbrukuma.

Krievijas lielie aviācijas zaudējumi var būt saistīti arī ar to, ka tās armija, kas tikko ieņēma Avdijivku, turpina virzīties uz priekšu un aktīvāk izmanto lidmašīnas tuvāk frontes līnijai, lai sniegtu gaisa atbalstu karaspēkam.

Kā norādīts publikācijā, Krievijas militāri rūpnieciskais komplekss spēj saražot tikai dažus desmitus lidmašīnu gadā, kas nozīmē, ka Maskava zaudē savas kaujas lidmašīnas 20 reižu ātrāk, nekā spēj tās saražot.

Ukrainas armija apgalvo, ka kopš 2022. gada februāra, kad sākās pilna mēroga iebrukums, kopumā tā ir notriekusi 342 Krievijas lidmašīnas un 325 helikopterus.

Tajā pašā laikā 23. februārī notriektā lidmašīna A-50 atradās aptuveni 160 kilometru attālumā no frontes līnijas, tāpēc pret to varēja tikt izmantoti lielāka darbības rādiusa ieroči, piemēram, padomju SAM S-200.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu