Prokremlisko aktīvistu Aleksejevu turpinās tiesāt par darbībām pret Latvijas valsti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kurzemes rajona tiesa Ventspilī ceturtdien, 29. februārī, plkst.10 turpinās skatīt krimināllietu, kurā prokremliskais aktīvists, Latvijas pilsonis Jurijs Aleksejevs un divi nepilsoņi - Dimitrijs Sustretovs un Pjotrs Pogorodnijs - apsūdzēti par darbību, kas vērsta pret Latvijas suverenitāti, informē tiesa.

Tiesas sēdes paredzētas arī 1.martā, 22.martā un 26.martā plkst.10.

Apsūdzības saistītas ar interneta vietnes "imhoclub.lv" darbību.

Prokuratūra informēja, ka pēc divu apsūdzēto iniciatīvas tika izveidots projekts, kurā tika nodibināta biedrība un izstrādāta interneta vietne "imhoclub.lv", kuras izveidošana, attīstība un uzturēšana tika finansēta no Krievijas Ārlietu ministrijas pakļautībā esošiem nodibinājumiem.

Prokuratūrā uzskata, ka vietnes patiesais mērķis bija Latvijas informatīvajā telpā īstenot informatīvās ietekmes pasākumus, proti, veidot konkrētās vietnes satura kopumu, kas saistīts ar propogandas un dezinformācijas izplatīšanu, nolūkā palīdzēt Krievijai stiprināt ietekmi Latvijā.

Laikā no 2016. līdz 2018.gadam apsūdzētie organizētā grupā nodrošinājuši projekta attīstību, finanšu piesaisti, dibināja kontaktus ar Krievijas vadības un fondu amatpersonām. Interneta vietnes saturu apsūdzētie veidoja atbilstoši iepriekšminēto nodibinājumu noteiktajām vadlīnijām.

Par šīm darbībām katrs organizētās grupas dalībnieks saņēma atlīdzību no projektā radītajiem juridiskajiem nodibinājumiem un biedrības, kuriem finansējumu aptuveni 150 000 eiro apmērā piešķīra kāds Krievijas fonds. Laikā no 2016. līdz 2018.gadam apsūdzētie interneta vietnē ievietoja ne mazāk kā 1016 publikācijas ar mērķi panākt Krievijas valsts institūcijām vēlamu ietekmi uz Latvijas informatīvo telpu, skaidro prokuratūra.

Viens no viņiem apsūdzēts arī par to, ka publiski slavināja un attaisnoja PSRS īstenoto noziegumu pret cilvēci - deportācijas.

TVNET jau iepriekš vēstīja, ka Aleksejevs Valsts drošības dienesta (VDD) publiskajos pārskatos minēts kā prokremliskais vai Krievijas tautiešu politikas aktīvists.

Kriminālprocess tika sākts 2018.gada 17.oktobrī, bet 23.novembrī aizturētas trīs personas, kā arī VDD veica kratīšanas ar aizturētajiem saistītos objektos.

Aleksejevam citā lietā par naida kurināšanu, neatļautu šaujamieroču munīcijas glabāšanu, kā arī par bērnu pornogrāfijas apriti Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa piesprieda divus gadus ilgu cietumsodu, kā arī probācijas uzraudzību uz vienu gadu. Savukārt Rīgas apgabaltiesa, izskatot apelācijas sūdzību, lēma Aleksejevam cietumsodu samazināt līdz vienam gadam un vienam mēnesim.

Spriedums nav stājies spēkā, jo tika saņemta kasācijas sūdzība. Tagad lieta būs jāskata Augstākajā tiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu