Gazā, drūzmējoties ap palīdzības konvoju, dzīvības zaudējuši desmitiem cilvēku (1)

Papildināts
TVNET/LETA/AFP/AP
Papildināts 06:57, 1. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Gazas pilsētā drūzmā ap pārtikas palīdzības konvoju ceturtdien dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku, vēstīja Rietumu ziņu aģentūras, atsaucoties uz aculieciniekiem, avotiem un varas pārstāvjiem, un arī norādot, ka joprojām nav pilnīgas skaidrības par notikumu gaitu.

Kaujinieku grupējuma "Hamās" kontrolētā Gazas joslas Veselības ministrija ziņoja par 112 bojāgājušajiem un 750 ievainotajiem, un apsūdzēja Izraēlas karavīrus, ka tie esot atklājuši uguni uz palestīniešiem, kuriem tika izdalīta pārtikas palīdzība.

Izraēlas armija norādīja, ka, ierodoties armijas pavadītām 38 palīdzības kravas automašīnām, tām "metās virsū tūkstošiem Gazas joslas iedzīvotāju".

"Daži sāka vardarbīgi grūstīt un pat sabradāt līdz nāvei citus Gazas joslas iedzīvotājus, izlaupot humāno palīdzību," stāstīja Izraēlas Aizsardzības spēku preses sekretārs Daniels Hagari videopaziņojumā sociālo mediju platformā "X".

''Šī nožēlojamā incidenta rezultātā desmitiem Gazas joslas iedzīvotāju ir gājuši bojā vai ievainoti," paziņoja Hagari.

Viņš paskaidroja, ka Izraēlas karavīri šāva tikai brīdinājuma šāvienus gaisā, lai izklidinātu pūli, un pēc tam atkāpās no notikuma vietas.

"Nebija nekāda Izraēlas Aizsardzības spēku trieciena palīdzības autokolonnas virzienā," sacīja Hagari.

"Mēs atzīstam Gazas nevainīgo iedzīvotāju ciešanas. Tāpēc mēs meklējam veidus, kā paplašināt mūsu humānās palīdzības centienus," paziņoja Izraēlas Aizsardzības spēku preses sekretārs.

Izraēlas armija iepriekš bija paziņojusi, ka tās karavīri raidījuši brīdinājuma šāvienus pūļa virzienā tikai tad, kad jutuši, ka pūlis viņus apdraud. Dažus no bojāgājušajiem sabrauca kravas mašīnas, to šoferiem mēģinot aizbraukt no notikuma vietas, paziņoja Hagari.

“Mēs neatklājām uguni uz tiem, kam vajadzīga palīdzība. Pretēji apgalvojumiem mēs neatklājām uguni uz humānās palīdzības autokolonnu ne no gaisa, ne no zemes. Mēs to apsargājām, lai tā varētu sasniegt Gazas joslas ziemeļus,” sacīja Izraēlas Aizsardzības spēku preses sekretārs.

Vardarbību nosodījušas arābu valstis, bet ASV prezidents Džo Baidens paudis bažas, ka šo notikumu rezultātā sarunu ceļā panākt vienošanos par pamieru kļūs vēl grūtāk.

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu un drošības politikas pārstāvis Žuzeps Borels nosodīja desmtiem palestīniešu bojāeju šajā incidentā.

"Mani ir šausminājusi ziņa par vēl vienu slaktiņu starp civiliedzīvotājiem Gazā, kam izmisīgi vajadzīga humānā palīdzība. Šie nāves gadījumi ir pilnīgi nepieņemami," Borels paziņoja sociālo mediju platformā "X".

Francija nosodīja Izraēlas karavīru atklāto uguni šajā incidentā kā "neattaisnojamu".

"Izraēlas karavīru atklātā uguns pret civiliedzīvotājiem, kas mēģināja piekļūt pārtikai, ir neattaisnojama," paziņoja Francijas Ārlietu ministrija. Tā piebilda, ka "traģiskais notikums" atgadījies laikā, kad "augošs un nepanesams skaits palestīniešu civiliedzīvotāju" cieš no bada un slimībām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu